Terugblik op 1 jaar circulaire huisvesting RHDHV

op 07 mei 2018

In 2015-2016 ondersteunde Noor Huitema RHDHV bij de uitvraag voor hun nieuwe kantooromgeving in Amsterdam. Dit leidde uiteindelijk tot het aansprekende én circulaire project op de Contactweg. Inmiddels is de kantoorlocatie bijna een jaar in gebruik. Samen met Martine Verhoeven, projectleider vanuit RHDHV in dit project, blikken wij terug en vooruit: wat heeft dit project voor RHDHV betekend?

 

Jullie hebben sinds kort een ‘nieuw’ kantoor in Amsterdam, wat is daar zo bijzonder aan?

Ons nieuwe kantoor is gezond, circulair en energieneutraal; maar het meest bijzondere is eigenlijk dat het kantoor continu in ontwikeling blijft. We zijn als RHDHV natuurlijk betrokken bij veel bouwprojecten en weten dat in 9 van de 10 gevallen het eindresultaat bij de oplevering ‘klaar is’. Hier is dat anders: de kantooromgeving groeit met de gebruikers en hun veranderende behoeften mee.

 

Geef eens een voorbeeld?

Een voorbeeld hiervan is dat onlangs 2 jonge ondernemers een nieuw restaurant bij ons hebben opgezet. Ook hier staan de duurzame ambities centraal: zo wordt er geen vlees meer geserveerd. Heel vanzelfsprekend is die keuze misschien niet, als je kijkt naar onze gemiddelde collega; maar toch zien wij in dat onze consumptie van vlees gepaard gaat met een enorme footprint waar wij niet achter kunnen staan. Ook zijn we binnen RHDHV aan het experimenteren met real time energiegebruik en de relatie naar gedrag.

 

Hoe zijn jullie eigenljik begonnen met dit ambitieuze project?

Wij hadden ons hoofdkantoor in Amersfoort rond 2011 getransformeerd van een G-label naar een A-label. Dit was voor een bestaand (hoofd)kantoor toen best bijzonder. Voor Amsterdam wilden wij net een stap verder, we wilden een ambitie die paste bij ons als advies- en ingenieursbureau. Bij onze klanten adviseren we veel over thema’s zoals energieneutraliteit, leefbaarheid en gezondheid in de stad, klimaatadaptie en circulair; dus dit was de uitgelezen kans om deze thema’s ook in onze eigen huisvesting toe te passen. Dit kwam in een stroomversnelling toen in de selectie een aannemer (BAM) aansloeg op het thema ‘circulair bouwen’.  Zo zie je maar, je kunt een ambitie hebben, maar uiteindelijk realiseer je zo’n bijzonder project samen!

 

Wat voor een effect heeft de huisvesting op jullie interne bedrijfsvoering en collega’s?

Circulair is een heel concreet gespreksonderwerp geworden doordat we elke dag in deze omgeving werken. Er komen daarnaast veel bezoekers langs, en dit wordt ook gezien door de collega’s. Ons kantoor is dus eigenlijk een versneller geworden voor de positionering van het thema ‘Circulaire Economie’ binnen onze organisatie. We merken ook dat steeds vaker ons Amsterdamse kantoor wordt gebruikt om bijeenkomsten en werksessies te organiseren, omdat het zo’n inspirerende omgeving is.  Zo hebben wij in April een groot evenement georganiseerd voor 80 potentiële nieuwe collega’s.

 

En wat doet de huisvesting ten aanzien van jullie externe profilering?

We krijgen niet alleen veel bezoekers, maar ook bezoekers uit hele onverwachte hoeken. Dit komt ook deels doordat wij ons kantoor delen met een broedplaats. Maar ook gebruikt bijvoorbeeld de Gemeente Amsterdam ons kantoor als ‘hub’ om te praten over de transformatie van Sloterdijk.

 

Is jullie nieuwe kantoor wat dat betreft ook echt beter geworden?

Zeker. We hebben ons oude en ons nieuwe kantoor laten toetsen aan de hand van de Leesman index die meet hoe goed de werkomgeving de gebruiker ondersteunt. Waar het oude kantoor onder het gemiddelde scoorde, behoort ons nieuwe kantoor bijna tot de beste 6% best presterende werkomgevingen! Dat is best een prestatie als je beseft dat de Leesman benchmark bestaat uit ruim 300.000 respondenten en 2,200 werkplekken wereldwijd.

 

Wat zou je mee willen geven aan anderen die zo’n project gaan doen?

Ik heb drie belangrijke lessen geleerd:

  1. Betrek je collega’s op tijd! Draagvlak is een belangrijke bouwsteen voor een circulair bouwproject, zeker bij een advies- en ingenieursbureau.
  2. Achterhaal wat de werkelijke vraag is: waarom wil je bijvoorbeeld circulair bouwen? Hier lang genoeg bij stil staan is essentieel om elkaar te begrijpen en een succesproject neer te zetten.
  3. Cultuur is essentieel! Soms hebben collega’s de neiging om een afwachtende houding in te nemen, maar duurzaam en circulair ondernemen gaat ook over het pakken van de eigen verantwoordelijkheid. Het succes maak je zelf!

 

Heb je nog een laatste uitsmijter?

Er zijn altijd genoeg redenen om iets niet te doen… maar zijn altijd meer redenen om het wél te doen. Het focussen op de kansen leidt uiteindelijk tot dit soort projecten waar ik dagelijks mag werken. Gelukkig!

Deel artikel

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Gerelateerde berichten