‘Bouwen aan een circulaire economie’ door Werner Loppies

op 01 september 2015

Werner Loppies heeft in april 2015 zijn scriptie ‘Bouwen aan een circulaire economie’ met als subtitel ‘Een betere wereld begint bij  het stellen van een betere vraag’ als afstudeeropdracht bij Copper8 afgerond.

Wat is nu de circulaire economie?  Hoe moeten opdrachtgevers van bouwprojecten hun vraag specificeren om daarmee circulair bouwen te stimuleren? En hoe kunnen de aanbiedende marktpartijen hier invulling aangeven? Werner ontdekte dat mensen veel over circulariteit spreken, maar dat er veel onenigheid is over de antwoorden op deze vragen.

Vanuit deze ontdekking, zijn fascinatie voor de circulaire economie en met zijn kennis over bouwkunde, studeerde Werner Loppies, onder begeleiding van Copper8, af aan de TUDelft op de volgende vraag:

Hoe kunnen opdrachtgevers van bouwprojecten hun vraag specificeren om daarmee circulair bouwen te stimuleren?

Door literatuuronderzoek komt Werner eerst tot een betere definitie voor circulaire economie, om vervolgens het circulaire systeemmodel van Ellen MacArthur en het ‘Shearing Layers’ model van Stewart Brand leidend te maken voor 3 basis principes voor circulair bouwen.

Met deze belangrijkste conclusies ontstaat helderheid over circulariteit, maar staat er nog geen circulair gebouw. Aan de hand van 4 praktijkvoorbeelden onderzoekt Werner vervolgens wat er nodig is om tot een juiste vraagspecificatie voor een circulair gebouw te komen. Lees het rapport om de 5 belangrijkste lessen van Werner hierover te lezen!

Circulaire Economie Scriptie W.W. Loppies

Bouwen aan de circulaire economie, een betere wereld begint bij het stellen van de juiste vraag

Hier vindt u zijn afstudeerverslag: Scriptie rapport W.W. Loppies Circulaire Economie

Deel artikel

Abonneer u op onze nieuwsbrief