Terwijl in Nederland de tropische temperaturen bijna ‘normaal’ beginnen aan te voelen, wordt de verkoeling ook opgezocht in andere delen van de wereld. Terwijl de inboxen volstromen met belangrijke en minder belangrijke berichten brengt Copper8 een alternatief voor de maandelijkse nieuwsbrief: een lijst met leestips!
Heb je uren leestijd op het strand om een paar topboeken weg te werken, of maar een paar minuten voordat je op een ecotour gaat; dat maakt niet uit! Hieronder verdelen we de artikelen onder in de verwachte leestijd – van een paar minuten tot een paar dagen. Veel leesplezier!
Een paar minuten
Heb je een paar minuten de tijd? Een transfer op een treinstation, of sta je in een hele lange rij om jouw herbruikbare beker te laten vullen met een Fair Trade Capuccino? Hier een paar prikkelende artikelen voor snelle inzichten.
- “A Safe Operating Space for Humanity” door o.a. Johan Rockström. Al in 2009 verscheen dit beknopte artikel in Nature, waarin Rockström en zijn collega’s de uitdagingen van onze (houdbare) samenleving schetsen. Het gaat niet alleen om energie of materialen – de grootste uitdaging is misschien wel die van biodiversiteit.
- “What a Simple Psychological Test Reveals About Climate Change” door Dylan Selterman. Dit artikel verscheen afgelopen juni in de National Geographic en benadrukt wat de pscyhologische uitdaging is van het toewerken naar een houdbare samenleving. De kern: samenwerking is van belang, maar blijkt ontzettend lastig.
- “Heel erg van Antartica, maar ik koop toch geen Ledlampen” door Esma Linneman. Dit artikel verscheen in juni in de Volkskrant en geeft een aanvullend perspectief over de pscyhologie van de klimaatproblematiek.
- “Waarom we eigenlijk twee aardes nodig hebben”. Misschien heb je het gemist, maar op 1 augustus was het ‘Earth Overshoot Day’. De dag waarop wij wereldwijd meer grondstoffen hebben gebruikt dan dat we beschikbaar hebben op jaarbasis. Dat is 1 dag eerder dan in 2017. En als iedereen zou consumeren als Nederland viel deze dag al op 14 april…
- “25 Years Ago I Coined the Phrase “Triple Bottom Line.” Here’s Why It’s Time to Rethink It” door John Elkington. Afgelopen juni verscheen dit artikel in de Harvard Business Review. John Elkington betoogt dat zijn term de ‘Triple Bottom Line’ verkeerd wordt gebruikt en dat er behoefte is aan een holistischere aanpak in het bedrijfsleven.
Een paar uur
Heb je een paar uur de tijd? Een lange treinreis naar het zuiden van Frankrijk, of heb je een schaarse regendag te pakken op de ecocamping? Dan zijn hier wat papers die nét wat meer diepgang bieden.
- Product-Life Factor door Walter Stahel. Al in 1982 schreef de Zwitserse architect Walter Stahel het prijswinnende artikel waarin hij aangeeft dat verlengde producentenverantwoordelijkheid misschien wel de sleutel is naar een economie waar we meer verantwoord omgaan met grondstoffen.
- Circular Economy Rebound door Trevor Zink en Roland Geyer. Wat gebeurt er als we circulair zo hypen dat de productie stijgt? Hebben we het dan over een circulaire economie? Zink en Geyer onderzoeken de effecten van verhoogde productie als gevolg van het sluiten van kringlopen. Een duidelijke basis om de wereld systemisch te blijven benaderen en de negatieve effecten van een gekozen strategie onder ogen te blijven zien.
- Is Global Collapse Imminent? door Graham Turner. In 1972 onderzocht het team van Donella Meadows aan MIT de toekomst van onze samenleving aan de hand van de bijf belangrijkste thema’s. Hierin werd een scenario van ‘Overshoot and Collapse’ voorspeld in 2080. Maar hoe staan we ervoor? Turner onderzocht dit in 2014 en laat zien dat de voorspellingen aardig lijken te kloppen… Staan we op het punt van ‘collapse’?
Een paar dagen
Ben je nog aan het inpakken, of heb je een e-reader en heb je een paar dagen de tijd? Hieronder een aantal boekentips (oud en nieuw) die diepgaande inzichten bieden voor de toekomst van onze samenleving.
- Natural Capitalism door Paul Hawken, Amory Lovins en Hunter Lovins (1999). Het boek is gedateerd maar de essentie die het omschrijft allerminst. Hawken en zijn collega’s betogen op prikkelende wijze dat we de natuur ook moeten waarderen, en de waarde ervan op zouden moeten nemen in de wijze waarop wij zaken doen. Wat gebeurt er als we dit gedachtegoed toepassen op ons vakgebied?
- Let My People Go Surfing door Yvon Chouinard (2005). De oprichter van Patagonia geeft in een bijna autobiografisch werk aan hoe hij een bijdrage wil leveren aan een betere wereld. Niet alleen door de conventies van een traditioneel bedrijf ter discussie te stellen, maar ook door het bedrijf te gebruiken als platform voor activisme. Een bijzonder verhaal van een bijzondere man.
- Plastic, A Toxic Love Story door Susan Freinkel (2011). Overal waar je kijkt hebben we het over plastic recycling, de plastic soep, etc. Maar waar komt onze liefde voor plastics vandaan? Freinkel onderzoekt dit en laat zien dat het materiaal juist uit diervriendleijkheid is ontstaan. Echt. Een aanrader om de kern van onze ecologische crisis te begrijpen.
- Doughnut Economics door Kate Raworth (2017). Een belangrijk werk dat de fundamenten van ons economisch systeem (eindelijk) ter discussie stelt. Maar wat betekenen de 7 economische principes van Raworth voor de manier waarop jij jouw werk doet? Een goede basis voor het omdenken. Een additionele bonus: hij is ook vertaald in het Nederlands!
- En uiteraard kan het boek waarvan Cécile co-auteur is niet ontbreken op deze lijst. De derde druk van ‘Circular Business: Collaborate and Circulate’ is net binnen! Deze is te bestellen via Ilse, of je kunt wachten tot het e-book over een paar weken beschikbaar is! Een circulaire economie kun je niet alleen creëren: maar hoe doe je dat? Samenwerken voor een Circulaire Economie? Aan de hand van een aantal cases worden 10 stappen gepresenteerd voor het opzetten van een circulair project.
Hopelijk brengen de vakanties de nodige rust en inspiratie om met nieuwe energie gezamenlijk te werken aan een circulaire economie. Wij kijken er in elk geval naar uit!