Donderdag 9 juli: Copper8 spreker op MVO koplopers dag van Kantoor vol Energie

op 09 juli 2014

Op 9 juli heeft Noor Huitema-Hellemans samen met Ton Bernts (Alliander) en Onno Dwars (VolkerWessels Vastgoed) een presentatie gegeven aan de MVO-koplopers in het programma Kantoor vol Energie van de Energiesprong. Na een rondleiding door het gebouw in Duiven dat volop wordt getransformeerd, is in de presentatie ingegaan op het proces om tot een vernieuwende uitvraag en daarmee uniek project te komen. Copper8 heeft dit proces, in nauwe samenwerking met Alliander, ontworpen en begeleid.

In het MVO-koplopersprogramma nemen zeven grote organisaties deel (ANWB, ATOS, BDO, PWC, TNO, USGPeople en VeBeGo) die het voortouw nemen in de transitie naar energieneutrale kantoren. Ter inspiratie voor de vraag ‘formuleer je ideale nieuwe energienautrale huisvestingsvraag als gebruiker’ is een bezoek gebracht aan het project van Alliander in Duiven. In dit project is een consortium van partijen bezig met de transformatie van vijf bestaande gebouwen van netwerkbedrijf Liander. Het nieuwe complex moet ruimte bieden voor 1550 werknemers en zal extreem duurzaam en energiepositief worden.

In het uitvraagproces heeft Liander heeft een positie ingenomen die geen enkele opdrachtgever ooit eerder aan heeft durven nemen. Bij de aanbesteding van het project in het najaar van 2011 vroeg ze consortia om de vijf gebouwen van de vestiging in Duiven te transformeren naar een geïntegreerd energieopleverend en extreem duurzaam complex. Met deze houding vraagt Liander niet om een product, maar om een proces. Niet alleen van het gebouw wordt een innovatieve en duurzame houding geëist, maar ook van alle partijen die betrokken worden bij de bouw. Zo omvat het ontwerp uiteindelijk niet een gebouw, maar een ruimtelijk platform waar de innovatie van de toekomst mogelijk is.

Met de presentatie over het proces om te komen tot een uitdagende vraag is een groot aantal partijen geinspireerd om het zelf ook echt anders te gaan doen.

Deel artikel

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Gerelateerde berichten