Copper8

Our own Copper8 office

The background

Our office really is our business card. We have created a sustainable office that fits our character perfectly – and we did this by working with leading partners.

Context

We believe that an office should reflect what you stand for as a company. We were therefore very pleased to have the opportunity to design the 8th floor of the James Watt building in Amsterdam. You can probably guess how we imagined the office: sustainable and circular down to the tiniest detail. And visible, too, so our visitors can see our character in our surroundings.

The approach

We worked hard to put our concept into practice, working together with our architect and the landlord of the building. This started at the very beginning, with an innovative structure for the rent: in cooperation with landlord Cocon Vastgoed, we reached an agreement to pay not per m2, but per occupied workplace (FTE). This approach made the start-up costs clear to us: as we grow, the rent grows with us, so we can better cover the cost. When we reach a certain size, we will be paying slightly more than the current price per m2, resulting in a win-win situation.

Current situation and future

We didn’t get everything we wanted, but we are very proud of the result. Why?

  • The location: our office is only a 5-minute walk from the Amsterdam Amstel station, so as few people as possible will come by car.
  • Building with demolition waste: in cooperation with our architect, we managed to reuse waste as a raw material. We have wooden panels with glass that came from a senior’s complex, and glass panels for the meeting rooms that came from the former district office in De Baarsjes. The ceiling insulation is made of sprayed-on archive material and the carpet tiles are made of recycled fishing nets from the Philippines.
  • Furniture: in cooperation with Gispen, we have bought all our furniture circularly. We don’t own our office furniture; for a monthly fee, we have desks, meeting tables, lamps and chairs. Some of our other furniture has been around for a long time: our meeting table is made entirely of waste wood.
  • Light: we also wanted to buy our light circularly. In other words, we wanted to pay for the hours of illumination as a service, rather than the bulb as a product. The advantage is that this approach gives the producer the incentive to make the bulbs durable. Unfortunately, this did not work out because most providers could not yet offer an attractive operational lease. Instead, we have chosen the most economical LED lights available on the market. And, of course, they are connected to motion sensors, so the lights never stay on unnecessarily.

Has this inspired you? We have good news: we rent out our office space! We like to share our space with other sustainable entrepreneurs, so we offer workplaces. Contact us if you are interested.

More information

Are you interested in more information or renting a workspace, please contact Ilse Klaasse Bos. Would you like to know more about changing your office into a circular office? Contact our consultants for more information.

Want to learn more about our projects? Email us.