Copper8 in het AD: “Het kantoor van de toekomst: geleaste tafels en tapijttegels”

op 19 oktober 2017

Copper8 is misschien wel het meest milieuvriendelijke kantoor van Nederland. Niets is nieuw, alles is hergebruikt. ,,Onze scheidingswanden komen deels uit een verzorgingstehuis hier uit de buurt.”

Bij de kantooringang van circulair adviesbureau Copper8 staat een deurstopper van spijkerstof. ,,Die heeft mijn collega gemaakt van een oude broek, waarvan ze een broekspijp heeft gevuld met zand”, zegt Noor Huitema, die civiel technicus is. De ruimte is volgens de principes van de ‘circulaire economie’ ingericht, wat betekent dat niets hier zomaar terecht is gekomen. Hierover geeft het bureau ook andere bedrijven advies.

Het totale kantorenoppervlak in Nederland bedroeg in 2015 zo’n 40 miljoen vierkante meter. Veel ruimte dus waar elke werkdag een impact op het milieu wordt gemaakt. Als je de werkplek groener maakt, is er ook veel milieuwinst te behalen, is de gedachte van Copper8 uit Amsterdam. En dat gaat veel verder dan de stenen koffiemok versus het wegwerpbekertje.

Kringloopeconomie
Bij iedere partij waar het adviesbureau langskomt, is het uitgangspunt hetzelfde. ,,Weggooien en nieuw kopen is de norm geworden, en dat moet volgens ons veranderen”, zegt Huitema. Voorvechters van de circulaire-, of ook wel kringloopeconomie, denken na over de volledige levensloop van gebouwen en spullen. Voordat je een stoel maakt, plan je het hergebruik van de poten en het zitvlak al. ,,Dat gaat verder dan duurzaamheid”, stelt Huitema.

Het verschil tussen circulariteit en duurzaamheid is volgens haar groot. ,,Als je duurzaam handelt, kun je nog steeds in hetzelfde systeem zitten, waarbij bijvoorbeeld je kantoorgebouw uiteindelijk gesloopt wordt en verandert in afval.” Bij een circulaire economie is er géén afval. ,,We beschouwen slooppanden als mijnen met kostbare grondstoffen die we opnieuw hoogwaardig kunnen gebruiken.”

Afval redden
Dat komt terug in het eigen kantoor van Copper8. ,,Onze architect BETA is door heel Amsterdam gefietst om materiaal te redden dat anders weggegooid zou worden. De tussenwanden zijn bijvoorbeeld gemaakt van oude schuifdeuren uit een verzorgingstehuis”, vertelt Huitema. Datzelfde geldt voor een stel glazen panelen, die van het voormalige stadsdeelkantoor uit de Baarsjes komen. De fotostickers zitten er nog op, hoewel ze nu uitgesneden zijn tot een speels blokpatroon.

,,Practice what you preach, is ons motto. We doen dus ook zélf wat we zeggen”, legt Huitema uit. Dat zit in de kantoorinrichting, maar ook in duurzame keuzes. Tijdens de lunch staat er alleen biologisch en ander verantwoord geproduceerd eten op tafel, en alle mensen van het bureau gaan alleen met het openbaar vervoer naar klanten. ,,Ik hoor weleens van vertegenwoordigers dat ze daar te weinig tijd voor hebben, maar ik reis zo heel het land af.”

Gea Bruinsma, Algemeen Dagblad (18 oktober 2017)

Deel artikel

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Gerelateerde berichten