Interview met Dirk Bijl de Vroe in de Telegraaf

op 31 mei 2014

Op 26 april 2014 verscheen in de Telegraaf een interview met Dirk Bijl de Vroe waarin hem gevraagd werd naar zijn visie op duurzaamheid en hoe hij daar invulling aan geeft in de praktijk. Lees hier over zijn passie voor systeemverandering en hoe hij gelooft dat een nieuwe samenleving door ons zelf gecreeerd kan worden. 

Duurzame Denker

‘Samen oplossen’

Elke week spreken wij een ‘Duurzame Denker’ die het stokje doorgeeft aan iemand die hem of haar inspireert. Dirk Bijl de Vroe (31), werkzaam bij Copper8, zet zich in voor duurzame doorbraken in de maakindustrie.

Wat is je grootste uitdaging?
,,Ik wil laten zien dat we als mensen ons systeem zelf hebben gecreeerd en dus ook zelf kunnen veranderen. De uitdaging is iedereen te laten inzien dat oplossingen juist buiten ons bestaande systeem moeten worden gezocht. Een mooi voorbeeld vind ik de verschuiving van de verkoop van lampen naar een ‘lichtuur’. Een gebruiker betaalt niet langer voor een lamp, maar voor het gebruik van licht.

De producent verzorgt alles: van lamp tot energierekening tot vervanging van een kapotte lamp. Een win-win situatie. De consument krijgt licht en de producent wordt beloond als de lamp zuinig is en lang meegaat.”

Waar valt nog een slag te slaan?
,,In de organisatie van samenwerking rond duurzaamheid. Technisch is er al veel mogelijk, maar de uitdagingen zijn te complex om het alleen op te lossen. We moeten het collectief belang en ambitie voorop stellen in plaats van individuele belangen. Pas dan werken we toe naar integrale duurzame oplossingen voor de lange termijn.”

Dirk Bijl de Vroe in de Telegraaf van 26 april 2014

Hoe zie je de toekomst?
,,Ik voel een enorme hoeveelheid positieve energie om me heen, waarvan ik erg blij word. Duurzame concepten en business modellen schieten als paddenstoelen uit de grond.
Belangrijker nog vind ik de verschuiving in onze gedachtegang: dat we het raar gaan vinden dat verkwisting, vervuiling, oncontroleerbare financiële structuren en destructieve groei als onderdeel van onze wereld worden geaccepteerd. Pas als we de juiste vraag durven stellen, kunnen we op zoek naar het juiste antwoord.”

Wat inspireert je?
,,Mensen die durven ‘zien’ en daarnaar handelen. Die zich niet (meer) laten beperken door grenzen die wij onszelf hebben gesteld. Alles wat wij tot stand hebben gebracht, kunnen we immers ook veranderen. Ik barst van de energie als ik zie dat mensen daadwerkelijk in actie komen!”

Aan wie geef je het stokje door?
,,Aan Rosalie de Bruijn. Zij werkt als programmamaker bij One-World toekomstdenkers, een platform waar (jonge) denkers en doeners hun visie op een duurzame wereld kunnen delen.”   A.Z.

Deel artikel

Abonneer u op onze nieuwsbrief