Masterclass ‘Natuurlijk Circulair’ een groot succes!

op 03 mei 2018

Op donderdag 26 april organiseerde Copper8 samen met BiomimicryNL een experimentele Masterclass met als werktitel ‘Natuurlijk Circulair’. In duurzaamheidsland passen we Janine Benyus’ gedachtegoed ‘Biomimicry’ vaak toe op het ontwerpen van producten en gebouwen: hierbij fungeert de natuur als inspiratiebron en zijn wij in staat om slimmer en vaak ook duurzamer te ontwerpen. Maar wat gebeurt er als we Biomimicry gebruiken om te kijken hoe wij ons organiseren? En wat kunnen we leren van de natuur als het gaat om de transitie naar een Circulaire Economie?

Met een select gezelschap gingen wij de duinen in om dit onderwerp verder te onderzoeken. Een inleiding van collega Cécile werd aangevuld door het Biomimicry perspectief gegeven door biologe Bowine Wijffels.

We kijken terug op een fantastische eerste Masterclass. Mede-organisator Monique van Maare schreef een reflectie die wij graag delen.

Wil je meer weten over de Masterclass ‘Natuurlijk Circulair’, of deelnemen aan een volgende editie, laat het dan weten via info@copper8.com.

———

Het gaat ons niet snel genoeg.

De vele “knuffel-startups” zijn nog geen “luizen in de pels” van het oude, lineaire systeem.

Wat kunnen we leren van de natuur om de transitie te versnellen? Daar ging deze dag over.

Een belangrijk inzicht uit de natuur is dat de natuur zich ontwikkelt waar de condities daarvoor goed zijn. De natuur is geen planeconomie. Maar creëer de vijver, en de kikkers zullen hun weg wel vinden.

De “instructies” voor het creëren van goede condities voor circulaire groei die we bespraken:

Het begint natuurlijk, zoals alles, bij jezelf. Vertrouwen hebben en gewoon doen. Misschien wel het recept voor iedereen die op pad is de wereld te veranderen.

Een inspirerende dag die vraagt om vervolg.

Hoe pas je deze inzichten toe op jouw organisatie?

Leer met ons mee.

Deel artikel

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Gerelateerde berichten