Wij bouwen de Stad: Circulair Bouwen

op 08 maart 2019

Op dinsdag 12 maart wordt in Pakhuis de Zwijger alweer het 3e programma in de reeks ‘Wij Bouwen de Stad’ georganiseerd. Het thema is ‘Circulair Bouwen’, waarbij twee cases centraal staan: Blue City in Rotterdam en de ontwikkeling van het Bajeskwartier in Amsterdam. Copper8 zal tijdens deze avond ook vertellen over haar bijdrage bij het Bajeskwartier.

Wat er die avond gebeurt, lees je hieronder:

Voor we naar toekomst kijken, staan we eerst stil bij het heden. Dat doen we met Gijsbert Jansen, expert op het gebied van circulair bouwen. In opdracht van onder andere het Ministerie van Infrastructuur bracht hij recent, samen met het bedrijf Repurpose, in kaart wat er voor nodig is om van circulair bouwen de standaard te maken. Bij ons vertelt Jansen over zijn bevindingen.

Elsebeth te Kiefte is als architect betrokken bij de herontwikkeling van het Rotterdamse zwembad Tropicana naar BlueCity, een broedplaats voor circulaire bedrijven. Aan de hand van de casus BlueCity legt ze uit waarom architecten, ontwikkelaars en bouwers hun projecten anders (lees losser) moeten gaan benaderen om circulariteit echt een kans te geven.

Als er op het gebied van circulair bouwen ergens winst te behalen valt, dan is het organisatorisch vlak. Hoe zorg je ervoor dat de verschillende partijen goed samenwerken? Cécile van Oppen, mede-oprichtster van circulair adviesbureau Copper8, vertelt hoe ze bij verschillende projecten die samenwerking orkestreert.

Bij het nog te bouwen Bajes Kwartier in Amsterdam-Oost staat circulariteit hoog in het vaandel. Hoe gaan alle betrokken partijen hun torenhoge ambities waarmaken? Onder anderen Constanze Renzelmann (ketenspecialist BAM) en Maarten Markus (projectmanager duurzaamheid AM) nemen ons mee naar de praktijk, die ingewikkelder is dan het op het eerste gezicht lijkt.

Insert is een van de grootste marktplaatsen voor circulair bouwen. Peter Kreukniet, zelf afkomstig uit de sloopwereld, vertelt hoe het werkt en neemt ons mee naar een interessante casus: de ontmanteling van het oude Erasmus MC in Rotterdam.

Om circulariteit in de bouw te bevorderen zijn andere businessmodellen een noodzaak. Wat als de leverancier eigenaar blijft van zijn product en zo gedwongen wordt om zijn materiaal optimaal te benutten. Mitsubishi doet het met de M-use lift, die al in meerdere Nederlandse gebouwen zit. Ronald Koedam vertelt hoe dit verdienmodel werkt.

Interesse? Meld je snel aan!

Deel artikel

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Gerelateerde berichten