Eigen Haard

Besparen in Huis

De opdracht

Met woningcorporatie Eigen Haard is een concept ontwikkeld waarbij duurzaam witgoed (wasmachines, koelkasten en wasdrogers) aan hun klanten wordt verhuurd, met de kanttekening dat de apparaten c.q. materialen na 7 jaar weer hergebruikt kunnen worden. Door dit concept aan te bieden werd op structurele wijze bijgedragen aan het verlagen van woonlasten van de huurders.

Context

Het beïnvloeden van bewonersgedrag is een veelbesproken onderwerp in de sociale huursector. Ook woningcorporatie Eigen Haard worstelde met deze problematiek: hoe krijg je de huurders geactiveerd ten aanzien van het onderwerp duurzaamheid en hoe maak je groen witgoed toegankelijk voor huurders met een kleine beurs?

De vraag

Ontwikkel een samenwerkingsverband die het mogelijk maakt om duurzaam witgoed (wasmachines, koelkasten en drogers) te verhuren voor een betaalbare prijs. Maak een business case voor deze casus, en zorg voor de juridische borging.

De vereisten

De business case moest sluitend zijn voor alle deelnemers: Eigen Haard, B/S/H/, Turntoo én de huurders.

Het proces

Na de conceptontwikkeling is een selectie gedaan om een gesloten keten van partners op te zetten die samen de diensten koelen, wassen en drogen kunnen aanbieden aan de huurders. Concreet betekende dit een samenwerking tussen Eigen Haard, een witgoed producent (B/S/H/), en een financiële intermediair (Turntoo) die de apparaten ook op haar balans kan zetten. Om het project écht circulair te maken is de doelstelling om na zeven jaar de gebruikte apparaten terug te nemen en deze hoogwaardig te hergebruiken. De duurzaamheid van dit project zit dus niet alleen in de energiebesparing, maar ook in bewuste omgang van materialen.

Het resultaat

Eigen Haard heeft een geslaagd experiment uitgevoerd met 70 apparaten. Inmiddels is het concept door B/S/H omgezet in een nieuw initiatief waarbij zij apparaten op huurbasis kunnen aanbieden.

“Cecile heeft de benodigde partijen bijeen gebracht en op een creatieve en heldere wijze vorm gegeven aan het proces en het nieuwe businessmodel. De samenwerking was erg prettig.” Ilse van Andel Senior adviseur strategie

Vergelijkbare projecten

Wil je meer weten over ons werk? Mail ons.