Copper8

Ons eigen Copper8 kantoor

De opdracht

Ons kantoor is echt ons visitekaartje. Wij hebben een duurzaam kantoor gecreëerd dat helemaal bij ons past. En dat is ons gelukt door samen te werken met toonaangevende partners.

Context

Wij geloven dat een kantoor moet uitstralen waar je als bedrijf voor staat. Daarom waren wij erg blij dat we de kans kregen om de 8e verdieping van het James Watt-gebouw in Amsterdam te ontwerpen. Je raadt waarschijnlijk wel hoe wij dat voor ons zagen: duurzaamheid en circulariteit tot in de kleinste details doorgevoerd. Het liefst ook zichtbaar, zodat onze bezoekers het kunnen zien.

De vraag

Samen met onze architect en de verhuurder van het pand hebben we hard gewerkt aan de invulling van ons concept. Dit begon al met een innovatieve constructie voor de huur. In samenwerking met verhuurder Cocon Vastgoed kwamen wij tot een afspraak waarbij er niet betaald wordt per m2, maar per bezette werkplek (FTE). Zo zijn de opstartkosten voor ons overzichtelijk: als wij groeien, groeit de huurprijs met ons mee, maar die kunnen we dan ook beter dragen. Vanaf een bepaalde omvang betalen wij iets meer dan de huidige m2-prijs, waardoor er een win-win situatie ontstaat.

De vereisten

Wij hebben niet alles voor elkaar gekregen wat we wilden, maar we zijn toch erg trots op het resultaat. Waarom? Dat lees je hieronder.

  • De locatie: dichtbij een station, zodat zo min mogelijk mensen met de auto komen. Gelukkig ligt ons kantoor slechts 5 minuten lopen van het Amstelstation.
  • Bouwen met sloopafval: in samenwerking met onze architect is het gelukt om afval weer als grondstof in te zetten. Wij hebben houten schotten met glas afkomstig uit een seniorencomplex, glazen panelen voor de vergaderzalen afkomstig uit het voormalige stadsdeelkantoor van de Baarsjes. Het isolerende plafond bestaat uit opgespoten archiefmateriaal en de tapijttegels zijn van interface gemaakt van gerecyclede visnetten uit de Filipijnen.
  • Meubilair: in samenwerking met Gispen hebben wij al ons meubilair circulair ingekocht. Wij zijn niet de eigenaar van ons kantoormeubilair. Voor een maandelijks bedrag krijgen wij de beschikking over onze bureaus, vergadertafels, lampen en stoelen. Daarnaast zijn sommige meubels ervaren en is onze vergadertafel volledig gemaakt van sloophout.
  • Licht: dat wilden we ook circulair inkopen. Met andere woorden: we wilden graag betalen voor de lichturen als dienst, in plaats van voor de lamp als product. Het voordeel hiervan is dat de incentive voor verduurzaming van de lampen bij de producent komt te liggen. Helaas is dit niet gelukt, omdat de meeste aanbieders nog geen aantrekkelijke operationele lease-aanbieding konden bieden. We hebben nu gekozen voor de meest zuinige LED-verlichting die op de markt beschikbaar was. Natuurlijk zijn deze gekoppeld aan bewegingssensoren, zodat het licht nooit onnodig lang blijft branden.

Ben je enthousiast geworden? Dan hebben we goed nieuws, wij verhuren ons kantoor! Wij delen graag onze ruimte met andere duurzame ondernemers en bieden daarom werkplekken aan. Neem contact met ons op als je interesse hebt.

Het resultaat

Heeft u interesse om een werkplek bij ons te huren, neem dan contact op met Ilse Klaasse Bos. Wilt u meer weten over hoe u zelf uw kantoor circulair kan maken? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Wil je meer weten over onze projecten? Mail ons.