Restwaarde in circulaire zonnepanelen?

op 04 november 2016

Copper8 startte ongeveer een jaar geleden met ‘Gener8’: een initiatief dat circulaire zonnepanelen ontwikkelt en deze via een innovatief businessmodel op de markt gaat zetten. Want zonnepanelen leveren dan wel energie op; aan het einde van hun levensduur worden de materialen die in de panelen zitten vrijwel niet hergebruikt.

Om dit te realiseren proberen wij als eerste stap aan te tonen dat het mogelijk is om een zonnepaneel te produceren van restmaterialen, en welke impact dit heeft op de businesscase. Hiervoor hebben wij – in samenwerking met o.a. ECN, Havenbedrijf Rotterdam, Weeehold, Weelec en Exasun – een subsidieaanvraag ingediend als onderdeel van het TKI programma op het gebied van zonne-energie.

Dit artikel van ECN benadrukt de urgentie van circulariteit in het kader van de energie transitie. En wordt het belang van de restwaarde van zonnepanelen beschreven als belangrijke bron van energiebesparing. Belangrijkste argument is dat er veel energie intrinsiek in materialen zit. En dat er veel energie bespaard kan worden, door deze materialen her te gebruiken. Dit argument gaat dubbel en dwars op voor het hergebruiken van materialen in een zonnepaneel; silicium enorm energie intensief product en doel zonnepaneel is om netto energie positief te zijn.

Daarnaast zijn wij geïnteresseerd in de vervolgvraag: hoe ziet de waardeketen van een circulair zonnepaneel eruit, en hoe is de vergelijking met een ‘traditionele’ waardeketen? De komende tijd gaat Gopal Appelman zich in dit vraagstuk vastbijten als onderdeel van zijn onderzoeksstage voor het masterprogramma ‘Energy Science’ aan de Universiteit van Utrecht.

Gopal heeft zich altijd geïnteresseerd in samenwerken en elkaar versterken, ‘een plus een is geen twee, maar drie’.  Ook duurzaamheid speelt een belangrijke rol in zijn keuze om bij Copper8 aan de slag te gaan, niet alleen omdat het actueel en urgent is, maar juist omdat bij duurzaamheid nog veel kansen liggen tot grote verbetering op meerdere gebieden. Zijn interesse ligt vooral bij systeem-integratie en dan vooral in het vinden van vernieuwende en slimme oplossingen bij samenwerking tussen verschillende partijen.

In zijn Master studie heeft hij vooral geleerd wat de technische- en economische voorwaarden zijn voor duurzame energie implementatie en hij constateerde dat deze onderwerpen vaak belicht worden vanuit conventionele business modellen. Gopal zoekt kansen om anders om te springen met energie, grondstoffen en diensten. Waarom heeft iedereen een auto als deze 90% van de tijd stil staat? Waarom weet de gemiddelde persoon niet waar zijn energie verbruik naartoe gaat? Door op een andere manier naar bestaande diensten te kijken en meer bewust te worden, zijn wij eerder bereid te veranderen en nieuwe samenwerkingen te starten.

Dit project sluit goed aan bij de Rijksoverheidsambities om Nederland circulair te maken. Lees hier meer

Heb je vragen over het project Gener8 of het afstuderen van Gopal, neem dan contact met ons via info@copper8.com

Gopal Appelman

Deel artikel

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Gerelateerde berichten