De Week van de Circulaire Economie start met de presentatie van de vijf transitieagenda’s aan de opstellende partners van het Grondstoffenakkoord. In de Fokker Terminal werden de agenda’s door de voorzitters van de vijf transitieteams gepresenteerd, in de aanwezigheid van ruim 600 aanwezigen. Copper8 werkte de afgelopen acht maanden intensief mee als lid van het transitieteam Circulaire Bouweconomie.
In het Rijksbrede programma Nederland Circulair in 2050 dat het kabinet in september 2016 heeft gelanceerd, zijn destijds vijf sectoren/ketens aangewezen als prioritaire sectoren:
- Biomassa en voedsel
- Kunststoffen
- Maakindustrie
- Bouw
- Consumptiegoederen
Voor elk van bovengenoemde sectoren is begin 2017 een Transitieteam samengesteld bestaande uit koplopers, experts, ketenpartners en belanghebbenden. Gezamenlijk moesten deze leden komen tot een concreet plan waarmee de betreffende sector circulair kan worden in aanloop naar 2050.
Namens Copper8 zat Cecile van Oppen in het Transitieteam. Vanuit haar rol heeft zij getracht de belangen en de ervaring van de voorlopers te vertolken naar het plan. Belangrijke aspecten die zijn verwerkt in de Transitieagenda Circulaire Bouweconomie zijn:
- Uiterlijk in 2020 een besluit over een verplicht Materialenpaspoort. Wij zien een materialenpaspoort als een belangrijke interventie die het circulaire bouwsysteem op gang kan helpen. Dit door de registratie van materialen, componenten en gebouwonderdelen te doen, maar ook door de waarde ervan bij te houden.
- De overheid gaat een grotere rol nemen in het Circulair Aanbesteden van haar eigen vastgoed. Wij zien de overheid hier als belangrijke klant die de vraag kan vergroten, wat ook weer een goed effect heeft op de ontwikkeling van aanbod. De bewustwording van de opdrachtgever van haar rol in zo’n aanbesteden en het “stellen van de juiste vraag” is een belangrijke prikkel voor Circulair Bouwen.
- Het opzetten van een Revolverend Circulair Fonds, van waaruit technische innovaties kunnen worden ontwikkeld die zichzelf ook binnen de middellange termijn terugverdienen.
De Transitieagenda Circulaire Bouweconomie is hier te vinden. Wij hopen van harte dat dit niet de afronding is van 8 maanden werk, maar het startschot van een echte Circulaire Bouweconomie.