Vrijdag 18 maart: Boeklancering ‘Circular Business: Collaborate and Circulate’

op 29 februari 2016

Op vrijdag 18 maart zal het boek ‘Circular Business: Collaborate and Circulate’ worden gelanceerd. Het boek, geschreven door Cecile van Oppen (Copper8), Christiaan Kraaijenhagen (Innoboost) en Nancy Bocken (TU Delft) heeft tot doel om organisaties en individuen te inspireren om aan de slag te gaan met de Circulaire Economie.

De auteurs richten zich niet op de veelbesproken technische kanten, en ook niet op de businessmodellen maar juist op het belangrijke aspect ‘samenwerking’ – want een Circulaire Economie creëer je niet alleen. Door middel van bestaande cases en aan de hand van 10 praktische stappen nemen de auteurs de lezers mee in hoe zij dergelijke projecten kunnen opzetten en oppakken.

 

De lancering bestaat uit een kort inhoudelijk programma waarin een aantal cases en de auteurs aan het woord komen; maar vooral zal het glas worden geheven op deze circulaire publicatie.

Details van de lancering:
Vrijdag 18 maart tussen 17.00-19.30
De Nieuwe Poort, Claude Debussylaan 2 (Amsterdam, ZuidAs)
RSVP bij info@copper8.com

Wilt u graag ook een exemplaar van het boek ontvangen, vermeldt dat graag bij de RSVP. De kosten hiervoor bedragen €30.- (incl. BTW).

Over het boek:

Circulair denken nog geen gemeengoed
De afgelopen jaren is de ‘Circulaire Economie’ een veelbesproken onderwerp in duurzaamheidsland. En hoewel het aantal circulaire voorbeelden toeneemt, is het opvallend dat veel bedrijven nog worstelen met de vertaalslag van woorden naar daden. Deze fascinatie zetten Cécile van Oppen, Nancy Bocken en Christiaan Kraaijenhagen aan het denken: waarom is circulair denken nog geen gemeengoed? De auteurs zagen dat veel organisaties circulariteit vooral benaderen vanuit een technisch perspectief (grondstoffen, materialen en productontwerp) en ook wordt er veel gesproken over nieuwe business modellen (bijv. leasing, retourwaarde modellen) echter is er weinig houvast ten aanzien van het belangrijke aspect ‘samenwerking’ – want een Circulaire Economie creëer je niet alleen.

10 praktische stappen
Het boek neemt de lezer mee in 10 praktische stappen die men helpt om binnen een organisatie een circulair project te initiëren, de juiste partners te zoeken voor samenwerking, en deze samenwerking te borgen middels (financiële) prikkels en passende contracten. De auteurs bieden een positief vooruitzicht; en hebben daarom gekozen om de 10 stappen te hangen aan bestaande cases om zodoende organisaties te inspireren en te laten zien dat er al veel mooie voorbeelden zijn van circulair denken. Zowel bekende als minder bekende voorbeelden passeren de revue in het boek, waaronder Interface, Patagonia, Vitsoe, Marks & Spencer, Riversimple, Desso, Gispen en G-Star.

Voorbeeld
In samenwerking met Ecodrukkers en Paperwise is het boek zelf ook een voorbeeld geworden van de Circulaire Economie: zo is er gedrukt op papier welke gemaakt is van agri-waste, en zijn biologische inkten gebruikt voor de totstandkoming van het boek. Lezers worden gestimuleerd om notities te maken in het boek, en het na gebruik vooral door te geven aan een volgende gebruiker waardoor de subtitel “Collaborate and Circulate” een tweede lading krijgt.

Deel artikel

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Gerelateerde berichten