Telefoons, zonnepanelen, windmolens en elektrische auto’s bevatten allemaal materialen die op dit moment nauwelijks in Europa geproduceerd kunnen worden. Deze Critical Raw Materials (CRM) zijn waardevolle metalen zoals lithium, kobalt en koper, die door hun specifieke eigenschappen onmisbaar zijn in de energietransitie, IT-infrastructuur en defensiematerieel.
Met de opschudding van geopolitieke verhoudingen en toenemende mondiale spanningen, wordt steeds duidelijker hoe kwetsbaar Europa is voor afhankelijkheid van andere landen. Het Planbureau voor de Leefomgeving omschreef deze situatie vorige maand als een ‘crisis in slow motion’. De vraag is dus wanneer de effecten van deze crisis voelbaar worden en wat de mogelijke effecten zullen zijn voor bedrijven, de energietransitie en onze economie.
In zijn afstudeeronderzoek onderzoekt David of bedrijven zich al bewust zijn van de risico’s van kritieke materialen. Zo niet, hoe kan dit bewustzijn dan gecreëerd worden? Waar het onderwerp in de Europese beleidsagenda hoog op de agenda staat, lijkt de urgentie binnen bedrijven nog achter te blijven. Dit terwijl juist bedrijven die koper, magneten of chips nodig hebben voor hun bedrijfsvoering als eerste de gevolgen zullen ondervinden.
Tijdig bewustzijn kan bedrijven helpen om maatregelen te nemen, zoals het vinden van alternatieve leveranciers, aanpassingen in productontwerp of het opzetten van een recycle collectief. Dit vermindert afhankelijkheid van andere landen en de mate waarin materiaal tekorten een remmende factor worden in de energietransitie.
Voor het onderzoek is David op zoek naar bedrijven die hun visie willen delen over het risico van CRM-afhankelijkheid. Heeft jouw bedrijf hier al beleid op ontwikkeld, of is dit juist nog een onontgonnen terrein? In beide gevallen gaat hij graag met je in gesprek. Laat het weten via david@copper8.com.