Terwijl we in Nederland aan het bijkomen zijn van de tropische temperaturen, wordt de verkoeling ook opgezocht in andere delen van de wereld. Terwijl de inboxen volstromen met belangrijke en minder belangrijke berichten brengt Copper8 het jaarlijkse alternatief voor de maandelijkse nieuwsbrief: een lijst met leestips!
Heb je uren leestijd op het strand om een paar topboeken weg te werken, of maar een paar minuten voordat je op een ecotour gaat; dat maakt niet uit! Hieronder verdelen we de artikelen onder in de verwachte leestijd – van een paar minuten tot een paar dagen. Veel leesplezier!
Een paar minuten
Heb je een paar minuten de tijd? Een transfer op een treinstation, of sta je in een hele lange rij om jouw herbruikbare beker te laten vullen met een Fair Trade Cappuccino? Hier een paar prikkelende artikelen voor snelle inzichten.
- Pieter Leroy: ‘Er bestaat, vrees ik, geen democratische oplossing voor het klimaatprobleem‘. Dit interview met de Belgische emeritus hoogleraar milieubeleid in Knack laat zien waarom klimaat een lastig onderwerp is voor de politieke agenda. Waarom stemt maar 15 á 20% van de bevolking op een partij met een nadrukkelijk duurzaamheidsbeleid, terwijl meer dan de helft van de bevolking het klimaat als een ernstig probleem ziet?
- ‘How climate change can fuel wars’ verscheen afgelopen mei in The Economist. Te vaak richten wij ons nog op de lokale gevolgen van klimaatverandering, die in Nederland overigens ook niet onmiskenbaar zijn. Maar wat zijn de gevolgen van klimaatverandering elders, bijvoorbeeld in een dorpje in Chad? In dit artikel wordt aan de hand van persoonlijke verhalen en wetenschappelijke studies aangegeven wat de link is tussen klimaatverandering en oorlog. De kern: schaarste leidt tot conflict.
- ‘Vliegtaks scheelt uitstoot en raakt economie niet’. Disclaimer: dit artikel delen we niet om eventuele vliegschaamte te versterken. Wel is het interessant: vliegen wordt buiten het klimaatakkoord gehouden omdat het een ‘internationaal’ onderwerp betreft, tenminste, dat is het argument. Er wordt het afgelopen jaar al veel gesproken over een eventuele vliegtaks, dat het wellicht de economie te hard zou raken, of dat het helemaal niet zou werken. Trouw kreeg een uitgelekt rapport van de Europese Commissie in handen met als kern – de vliegtaks heeft wel degelijk effect op het klimaat, en heeft geen nadelige effecten op werkgelegenheid of de economie. Voor wie de eventuele vliegschaamte toch is aangewakkerd, kunnen we GreenSeats aanbevelen voor een iets schoner geweten.
- ‘Help de wereld vergaat’ verscheen in april in Psychologie Magazine. Leidt jij aan klimaatangst (eco-anxiety)? En in welke fase verkeer jij? Anne Havelaar beschrijft de vijf fasen van klimaatrouw die we psychologisch allemaal doormaken: we starten met ontkenning, voor we naar boosheid overgaan. In de derde fase ‘onderhandelen’ we als het ware met het klimaat – waarmee we proberen credits te verdienen voor duurzaam gedrag waarmee we onduurzaam gedrag kunnen verantwoorden. De vierde fase is die van depressie, het gevoel van onmacht slaat dan toe. Tot slot is er de fase van aanvaarding, dat men zich bewust is dat de zorgen van de wereld niet alleen op hun schouders rusten.
Een paar uur
Heb je een paar uur de tijd? Een lange treinreis naar het zuiden van Frankrijk, of heb je een schaarse regendag te pakken op de ecocamping? Dan zijn hier wat papers die nét wat meer diepgang bieden.
- Circularity Gap Report 2019. Circle Economy berekende voor de World Economic Forum dit jaar opnieuw hoe ‘circulair’ wij als wereld zijn. Helaas zijn we van 9,1% naar 9,0% gezakt. Maar interessanter is, na alle ‘appraisals’ van circulaire toppers, dat er dit jaar een grondige analyse wordt gedaan van wat dit betekent.
- Metaalvraag van de Nederlandse Energietransitie. Van eigen hand, maar daardoor niet minder relevant om op te nemen in deze lijst (vinden wij). Samen met Metabolic en CML (Universiteit Leiden) onderzochten wij welke metaalvraag gepaard gaat met onze klimaatdoelen. Hiermee willen wij het debat openbreken dat we de energietransitie óók op circulaire wijze moeten doen. Dit vergt een duidelijk beleid.
- EME Pilot Report. Wat is de waarde van ‘afval’? Wat als we vrijgekomen grondstofstromen niet zouden weggooien maar zouden hergebruiken in hoogwaardige functies? Onze partner EME deed in 2018 een pilot met ruim 18 grondstofstromen van 11 organisaties en analyseerde de financiële- én milieuwinst. In het pilot report worden de bevindingen samengevat.
Een paar dagen
Ben je nog aan het inpakken, of heb je een e-reader en heb je een paar dagen de tijd? Hieronder een aantal boekentips die diepgaande inzichten bieden voor de toekomst van onze samenleving.
- The Wizard and the Prophet door Charles Mann. In het boek worden beeldende portretten geboden van twee mannen die de duurzaamheidsbeweging sterk hebben beïnvloed. Norman Borlaug (de Wizard) gelooft dat alleen innovatie de mensheid kan redden, terwijl William Vogt (de Prophet) juist het bewustzijn wilde creëren dat we moeten leren leven binnen de grenzen van onze ene planeet. In het lezen ervaar je de voor- en nadelen van beide zienswijzen aan de hand van vier belangrijke duurzaamheidsthema’s: voedsel, water, energie, en CO2.
- Project Drawdown verzamelde een gekwalificeerde en diverse groep onderzoekers van over de hele wereld om oplossingen voor de aanpak van klimaatverandering te identificeren en te modelleren. Wat werd ontdekt, is een weg vooruit die de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen binnen dertig jaar kan terugdringen. In Drawdown worden 100 klimaatoplossingen geboden, en het mooie is dat er nu ook een Nederlandse vertaling beschikbaar is – met dank aan de inspanningen van Maurits Groen en Sven Jensen (Climate Cleanup).
- Hoe gaan we dit uitleggen? door Jelmer Mommers. Mommers kennen wij al van zijn scherpe bijdragen van de Correspondent, in het eveneens scherpe boek laat hij zien hoe we nu naar klimaatverandering kijken, en waarom dat verhaal ons niet verder helpt. Hoe kunnen we mensen wél in beweging krijgen? We hebben een ander verhaal nodig, een verhaal dat een doemscenario vervangt door een nieuw wereldbeeld: een wereldbeeld van hoe het ook kan.
- The Elements of Power door David Abraham. In de wereld van toenemende techniek staan wij al vaker stil bij de keerzijde: welke materiaalbehoefte gaat met deze digitalisering gepaard? Abraham neemt je mee in de complexe wereld van kritische metalen. Wie zijn de spelers? Waar liggen de grootste uitdagingen? En wat doet de rol van China met de machtsverhoudingen in de wereld? Zijn kritische metalen het machtsmiddel van de toekomst?
Hopelijk brengen de vakanties de nodige rust en inspiratie om met nieuwe energie gezamenlijk te werken aan een circulaire economie. Wij kijken er in elk geval naar uit!