publicatie

Circulaire Verdienmodellen: praktische handvatten voor ondernemers

op 25 september 2019

De afgelopen jaren heeft Copper8 zich steeds meer verdiept in verdienmodellen zoals koop-terugkoop en leaseconstructies. Dit soort verdienmodellen worden steeds vaker door ondernemers gebruikt om circulariteit te stimuleren. Toch merkten wij bij de toepassing van dergelijke modellen dat er een kloof is tussen de theorie en de praktijk.

Om deze reden hebben wij ons het afgelopen jaar wat meer verdiept in de materie. Samen met partners KPMG Sustainability en Kennedy van der Laan gingen wij in gesprek met de Nederlandse pioniers waaronder Mud Jeans, Bundles, Desko, Gispen, Interface, Signify en Auping. Het doel van ons onderzoek is beter begrip te krijgen voor circulaire verdienmodellen, en deze kennis te delen met andere ondernemers die circulair willen ondernemen.

De eerste publicatie uit deze reeks betreft een handleiding voor ondernemers. In deze publicatie gaan wij dieper in op vragen zoals: welke verdienmodellen leiden nou écht tot circulaire oplossingen? En wat is het ultieme circulaire verdienmodel? Dit heeft geleid tot de ‘Circulaire Verdienmodellen trap’ waarin de afwegingen voor ondernemers duidelijk zijn weergegeven.

Binnenkort wordt de tweede publicatie uit deze reeks gepubliceerd. In deze tweede publicatie gaan wij dieper in op de fiscale en boekhoudkundige barrières die wij zijn tegengekomen bij de toepassing van circulaire verdienmodellen in de praktijk.

Meer weten over dit onderzoek? Je kunt contact opnemen met een van de volgende collega’s van Copper8: Cecile van Oppen, Marijn Polet of Sven van Aspert.

 

Deel artikel
Twitter LinkedIn

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Gerelateerde berichten