Aanbesteding Cruquiusbrug wint Koopwijsprijs!

op 15 december 2021

De aanbesteding van de Cruquiusbrug, die we vanuit Copper8 mede hebben mogen begeleiden, heeft de nationale Koopwijsprijs gewonnen! Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een bijzonder inkooptraject waar een hoge duurzaamheidsprestatie is geleverd. Vier vragen aan Jacqueline Roosendaal en Tino van der Giesen, inkoopadviseur en projectleider vanuit de Provincie Noord-Holland.

Het winnen van de Koopwijsprijs is een mooie waardering voor de bijzondere aanpak en keuzes die jullie in het aanbestedingstraject hebben gemaakt. Hoe wordt hierop gereageerd vanuit jullie organisatie?

Jacqueline: “De provincie is trots dat we deze prijs gewonnen hebben. De felicitaties stromen binnen, zowel van collega’s en directieleden als gedeputeerden. Vooral de collega’s die in meer of mindere mate aan duurzaamheid werken, zijn trots op het resultaat. We zien het ook echt als gezamenlijke prestatie: niet alleen vanuit inkoop of door infra.”

Tino vult aan: “Iedereen was al blij met de nominatie, het winnen van de prijs is de echte kers op de taart.”

Al vroeg in het proces hebben jullie gekozen om een concurrentiegerichte dialoog toe te passen. Daarbij hebben jullie een taakstellend budget meegegeven, alleen op kwaliteit gegund en vooraf een uitgebreide marktconsultatie gehouden om de ambities te toetsen. Wat hebben die keuzes jullie gebracht?

Jacqueline: “Alle keuzes zijn erop gericht geweest om zo vroeg mogelijk contact met de markt te hebben, en dit contact tijdens de aanbesteding te behouden. En dat is gelukt!”

Tino licht toe: “Deze keuzes hebben ertoe geleid dat we ons in het aanbestedingstraject konden richten op de ambities. Het is een bevestiging dat het ‘voeren van een gesprek’ wordt beloond met een inschrijving, waar de ambities sterk in naar voren komen.”

Na de aanbestedingsprocedure zijn jullie in een bouwteam aan de slag gegaan met het ontwerp. Op welke manier komen de ambities daarin terug?

Tino: “De ambities komen in het bouwteam regelmatig terug. Zowel bij de project start-up is hier veel aandacht voor geweest, als bij de overgang naar een volgende ontwerpfase. Daarmee zijn de ambities integraal onderdeel van het project.”

Jacqueline: “Als inkoopadviseur ben je na definitieve gunning van een project niet meer actief betrokken bij het project. Wat ik wel meegekregen heb, is dat er heel actief wordt samengewerkt en dat dit een positieve invloed heeft op de ambities.”

Wat is je belangrijkste advies (of uitdaging) aan andere projecten, die bezig zijn om hun inkoopproces voor te bereiden?

Tino: “Ga aan de slag met duurzaamheid van de start van je project en betrek juist aan de voorkant de mensen die moeten besluiten. Het toepassen van een NTA (Nederlands Technische Afspraak) rondom Industrieel, Flexibel en Demontabel (IFD-)bouwen is hoog gewaardeerd door de jury. Onderzoek in hoeverre dit soort standaarden al toepasbaar is in de eigen organisatie.”

Jacqueline: “Naast het advies om gewoon aan de slag te gaan en niet bang te zijn om fouten te maken, heb ik ervaren dat het heel belangrijk is om uitgebreid onderzoek te doen voordat de aanbesteding daadwerkelijk start. Betrek hier vroegtijdig de markt bij en laat je adviseren door deskundige adviseurs! Voor ons hebben Copper8 en Witteveen+Bos een belangrijke rol gespeeld.”

Deel artikel

Abonneer u op onze nieuwsbrief