Afstudeeronderzoek: Wanneer zijn circulaire businessmodellen duurzaam?

op 07 december 2023

Onder welke voorwaarden heeft een circulair business model in de IT sector een lagere impact op het milieu dan een lineair business model? Dit onderzocht stagiaire Laurien van Houten voor haar afstudeeronderzoek. Hierbij kijkt ze specifiek naar businessmodellen waarin een laptop werd aangeboden.

Business modellen met circulaire strategieën zoals product-as-a-service en refurbishment worden regelmatig toegepast in de IT sector, terwijl nog niet is aangetoond of dit daadwerkelijk ook een duurzamer alternatief is op het lineaire equivalent daarvan.

Laurien vergelijkt daarom de milieu impact van drie laptops die worden aangeboden in een circulair business model, met een laptop die wordt aangeboden in een lineair business model. Uit haar onderzoek blijkt dat een circulair businessmodel in dit geval niet altijd een lagere milieu impact oplevert. Het produceren van een laptop veroorzaakt de meeste vervuiling en dat maakt levensduur een belangrijke factor voor duurzaamheid. Van alle meegenomen business modellen heeft de laptop met de kortste levensduur een hogere milieu impact dan de laptop in het lineaire business model.

De overkoepelende voorwaarde uit Laurien’s onderzoek voor een duurzamer circulair business model in de IT sector is dat de extra milieu impact die voortkomt uit services die worden aangeboden in een circulair business model gecompenseerd moeten worden met een besparing op de milieu impact in de productiefase. Deze besparing kan worden gerealiseerd door de inzet van circulaire strategieën zoals Product-as-a-Service, refurbishment, of productontwerp voor een langere levensduur of reparabiliteit.

Dit onderzoek deed Laurien als afstudeeropdracht voor de master Sustainable Business and Innovation aan de faculteit van Geowetenschappen op de Universiteit Utrecht. Copper8 heeft haar daarin begeleid, aanvullend op de wetenschappelijke begeleiding van Vivian Tunn vanuit de Universiteit Utrecht. Op 30 november studeerde zij af met een 8,1.

Wil je verder lezen over dit onderwerp? Je kunt hier haar scriptie downloaden.

 

Deel artikel

Abonneer u op onze nieuwsbrief