Amsterdamse Grachten: de komende 400 jaar

Door Cécile,
op 19 januari 2015

De stad Amsterdam vaart economisch wel bij de grote buitenlandse interesse in ons erfgoed. En toch vraag ik me dan af: hoeveel geld is het toerisme ons waard? En hoeveel is authenticiteit en een fijne leefomgeving ons waard? Ook daar speelt duurzaamheid een rol.

Sinds de renovatie en heropening van de musea op het Museumplein is Amsterdam volgens Lonely Planet een must see. De rest van de wereld lijkt Amsterdam te ontdekken. Toeristen verspreiden zich over de hele stad, met als gevolg veel nieuwe hotels, restaurants, galeries en winkels die deze massale buitenlandse stroom van toeristen in de watten leggen.

Al meerdere malen ben ik in een discussie beland in hoeverre we nu blij moeten zijn met die hoeveelheid toeristen. De meesten die ik spreek, lijken er tevreden mee te zijn: ‘Dat is toch goed voor de economie, het brengt geld in het laatje’. ‘Cool dat internationale en luxe hotel- en winkelketens zich in Amsterdam willen vestigen’ en ‘Door Airbnb verdien ik toch mooi mijn vakanties terug’. Allemaal waar, en ook ik ben daar blij mee. De stad Amsterdam vaart economisch wel bij de grote buitenlandse interesse in ons erfgoed. En toch vraag ik me dan af: hoeveel geld is het toerisme ons waard? En hoeveel is authenticiteit en een fijne leefomgeving ons waard? Ook daar speelt duurzaamheid een rol.

Als je de echte Parijzenaren en Londenaren hoort, zijn hun steden verpest door de toeristen, de binnensteden zijn overgenomen door de internationale ketens en buitenlandse mensen. De steden hebben hun eigenheid en sfeer verloren, lokale mensen zijn naar de randen van de stad verdrongen en huizen zijn onbetaalbaar. Londenaren kijken met enige jaloezie naar onze stad die nog niet is overgenomen. Ik vrees dat als we ons blind blijven staren op de extra euro’s die we hiermee verdienen, ons hetzelfde lot te wachten staat. Financial Times raadde in 2013 al aan om te investeren in Amsterdamse grachtenpanden, de huizenprijzen aan de grachten zijn nu nog in vergelijking met Parijs en Londen goedkoop. Rijke Chinezen, Australiërs, Arabieren en Russen als eigenaren van de grachtenpanden, zal leiden tot een verandering, of erger nog verdwijning, van de gemoedelijke en eigen sfeer op de grachten. Zijn we dan blij?

Dit gezegd hebbende, staat nu het Paleis van Justitie te koop. De media noemen dit een unieke kans voor nog een luxe hotel. Kijkend naar de markt, zou het een slimme zet zijn om daar nog een hotel te bouwen. De locatie is dichtbij het Leidseplein en Leidsestraat, de hotspot voor toeristen en aan de Prinsengracht, een AAA-locatie. Kunnen we hier echter niet iets anders voor bedenken? En als er dan een hotel komt, neem dan hotel Amstelkwartier aan de Amstel als duurzaam voorbeeld. Groene Grachten zorgen jullie dat de grachten groen blijven en voor de komende 400 jaar even geliefd, gemoedelijk en dus zichzelf en eigen blijven? Ik denk dat Amsterdam dan nog interessanter voor toeristen wordt, en mensen met meer respect om zullen gaan met Amsterdam. Is dat niet wat we willen?

Deel artikel

Abonneer u op onze nieuwsbrief