Hoe gevestigd is de duurzame orde?

Door Cécile,
op 17 oktober 2013

“40 nieuwe namen in de Duurzame Top 100”. Des te spannender was de onthulling van de Duurzame Top 100 van Trouw afgelopen donderdag. Helaas was de definitie ‘nieuw’ nog steeds een beetje ‘oud’. De gemiddelde leeftijd van de lijst van duurzaamste Nederlanders is namelijk ruim 48 jaar. Dit wekt ergens ontzettend veel vertrouwen. Want met bijna 500 jaar levenservaring werken deze landgenoten samen aan een duurzamere wereld, vaak omdat zij aan den lijve hebben ondervonden dat het in de oude wereld ‘niet werkt’ en dat er iets ‘niet klopt’. Na 5 jaar van de Duurzame 100 dan ook mijn vraag: hoe gevestigd is de duurzame orde? Of hoe duurzaam is de gevestigde orde?

Duurzaamheid. Naar mijn mening kun je dit op drie manieren aanpakken: (1) je kunt binnen de bestaande kaders incrementele verbeteringen doorvoeren; (2) je kunt de bestaande kaders oprekken en vernieuwen; en (3) je kunt de regels volledig herschrijven. Het leggen van deze filter op de Duurzame Top 100 van 2013 vind ik hoopvol – immers zijn er veel mensen die dit jaar de lijst hebben gehaald die de regels aan het oprekken of herschrijven zijn. Mensen die niet werken aan herstel van de economie, maar aan het bouwen van een nieuwe economie. Mensen die de gevestigde orde in twijfel trekken, en toewerken naar een duurzame orde.

Fantastisch vind ik het dan ook dat de dames van de DJ100 het initiatief hebben genomen om op zoek te gaan naar de 100 meest innovatieve en inspirerende jonge Nederlanders die actief zijn in de wereld van duurzaamheid. Dit is een kans voor alle dwarsdenkers van de duurzaamheidsbeweging in Nederland om hun initiatief of bedrijf in de spotlight te zetten. Wij kijken uit naar de bekendmaking op 15 november!

Deel artikel

Abonneer u op onze nieuwsbrief