De kracht van intuïtie: drie inzichten uit een week in de natuur

Door Sybren Bosch,
op 23 april 2019

Een kleine maand geleden mocht ik een week lang de natuur in. De training bij Schumacher College (Totnes, Engeland) stond in het teken van luisteren naar de natuur, en daarmee te luisteren naar jezelf. En op die manier te ervaren hoe krachtig je intuïtie eigenlijk is.

De naam van deze training – Tracking the Sacred – was al even mysterieus als de sfeer die tijdens de week is gecreëerd. Met een gezelschap van zo’n 13 personen hebben we vijf dagen buiten gezeten, van ’s ochtends kwart over zeven gezamenlijk mediteren tot ’s avonds half tien gezamenlijk rond het kampvuur. Van de bossen op het landgoed Dartington tot de ruige natuur van Dartmoore. Van wakker worden met het gezang van vogels tot gaan slapen met herinneringen aan elkaars mooie verhalen.

Tijdens het zoeken (Engels: tracking) hebben we vooral stilgestaan bij het leren voelen van onze intuïtie. En het vervolgens vertrouwen van onze intuïtie om de juiste beslissing te nemen.

Mijn ervaring: de kracht van intuïtie

Ter illustratie, een voorbeeld: We staan met de groep in een kring. Eén persoon staat in het midden, met een blinddoek op. De rest van de groep in de kring kijkt naar buiten. Eén persoon kijkt niet naar buiten, maar heeft al zijn aandacht gericht op de persoon in het midden. De opdracht aan de persoon in het midden: wijs aan wie er naar je kijkt.

Wanneer je dit uitlegt aan vrienden of collega’s in Amsterdam, kijken de meesten je ongelovig aan. Dit kan je natuurlijk nooit voelen. Hoeveel personen denk je dat goed aanvoelden wie naar hen keek? Iedereen. Zonder uitzondering.

In de wereld waarin we nu leven is het makkelijk om de verbinding met je intuïtie te verliezen. Weten waar je heen moet? Google Maps. Op zoek naar een leuke date? Happn. Gebeurt er iets in de wereld? Een pushbericht van nu.nl of de NOS. Het leven wordt ons makkelijk gemaakt – misschien wel té makkelijk. En daarmee verliezen we de verbinding met onze intuïtie, en met de aarde waar we onderdeel van zijn.

Drie inzichten voor de juiste ‘modus’

Om de kracht van je intuïtie écht te kunnen ervaren, is het belangrijk om voor jezelf de juiste ‘modus’ te vinden. Tijdens de week hebben we veel geoefend met het vinden van die juiste modus. Ik heb drie inzichten mee naar huis genomen die mij daarbij helpen

If you are not having fun, you are not getting it right

Als volwassen mensen zijn we vaak vergeten hoe het is om plezier te hebben. Genieten van dingen, omdat jíj dat wilt en zo voelt – in tegenstelling tot het genieten omdat dat de sociale norm is, zoals op verjaardagsfeestjes of tijdens dagjes uit. Dat betekent ook genieten van de kleine dingen: een zingende vogel, een zonnestraal die door het bladerdak breekt, een boom die zijn bloesem toont. Pas wanneer we genieten van wat we zien, kunnen we ervaren wat we voelen.

Observeer voordat je interpreteert

Assumption is the mother of all fuck-ups,” is een quote die ik nog wel eens gebruik. Wanneer we iets zien of horen, komen we al snel met een oordeel of een verklaring. Dat oordeel of die verklaring is echter niets meer dan onze interpretatie van wat er gebeurd is. Doordat we zo snel de slag maken naar interpreteren, vergeten we vaak om goed te observeren. En met een goede observatie komen er vaak nieuwe details naar boven, die onze interpretatie wezenlijk kunnen veranderen.

‘Track’ jezelf: hou verbinding met je gevoel

In de dagelijkse hectiek van e-mails, whatsappjes en sociale druk is het makkelijk om je te laten leven door je omgeving. Daar afstand van nemen kost moeite, omdat het de norm is geworden om altijd alles leuk te vinden en met iedereen contact te houden. Daarmee raken we onze lange-termijn richting kwijt: doen we nog wel wat goed voelt? Niet voor niets is mindfullness al een paar jaar lang in opkomst bij stedelijke, hoogopgeleide jongeren. We beseffen inmiddels dat we de verbinding met onszelf zijn kwijtgeraakt. En die verbinding terugvinden is een van de grootste uitdagingen waar we met onze generatie voor staan.

Opdoen is één, vasthouden is twee

De kracht van trainingen en dit soort inzichten ligt vaak in het moment. Je hebt een ervaring, waaruit je een bepaald inzicht opdoet. Dat opdoen van het inzicht is één. Het vasthouden daarvan is echter wat anders: dat vraagt een bepaald doorzettingsvermogen. Om je te verzetten tegen de sociale druk van de dag, en de tijd te nemen om jezelf te tracken. Sinds ik terug ben probeer ik die routine in te bouwen, en minimaal een kwartier per dag de tijd te nemen om te luisteren naar mijn eigen gevoel. Hoe voel ik me? En hoe komt dat? Op basis daarvan weet mijn intuïtie wat het goede is om te doen. En dat is waar ik vervolgens mee aan de slag ga.

Deel artikel

Abonneer u op onze nieuwsbrief