Friesland aan de slag met circulaire economie

op 30 oktober 2017

Friesland wil koploper worden op het gebied van circulaire economie. De Vereniging Circulair Friesland (VCF) organiseert daarom maandelijks een Circulair Café, om enthousiaste betrokkenen op dit thema een stap verder te helpen. Tijdens het Circulair Café van 26 oktober stond de rol van gemeentes centraal. Collega Sybren gaf een presentatie aan gemeenteraadsleden, ambtenaren en betrokkenen uit het bedrijfsleven. Daarin stond de rol van gemeentes in de transitie naar een circulaire economie centraal.

“Gemeenten hebben een veel grotere rol dan zij zelf vaak denken,” was een van de stellingen van Sybren. “Door anderen mee te nemen in hun drijfveren, en de ambities hoog in te zetten, kan er veel meer dan wie dan ook vooraf zou verwachten.” De aanwezige gemeenteraadsleden nemen de boodschap mee naar bij het opstellen van hun verkiezingsprogramma’s voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Circulair actieprogramma

Naast de presentatie is er ook een circulair actieprogramma gelanceerd. Om gemeentes verder te ondersteunen gaan VCF en Metabolic voor deze gemeentes actieprogramma’s opstellen. Daarnaast nemen afvalverwerker Omrin en het Wetterskip Fryslân het voortouw bij het realiseren van concrete circulaire projecten. Zo is in Friesland recent het eerste bioplastic uit afvalwater gewonnen, en worden wegen neergelegd met asfalt van oud wc-papier.

Naar aanleiding van de presentatie verscheen dit artikel in de Leeuwarder Courant.

Deel artikel

Abonneer u op onze nieuwsbrief