Springtij 2015 – een bespiegeling

Door Cécile,
op 28 september 2015

Van de vrouw van Wubbo Ockels heb ik iets geleerd: Wubbo is gaan strijden voor het behoud van de aarde omdat wij als mensen zo vreselijk aards zijn. Wij horen hier. Heeft u wel eens gedoken? Dan weet u hoe Wubbo zich voelde in zijn high tech capsule, high in the sky.

We moeten zorgen voor die aarde.

Ruud Koornstra voegde daar zijn kenmerkende enthousiasme aan toe. “… het paradijs op aarde, we kunnen en gaan het maken. Het gebeurt al!!”, riep hij terwijl zijn zoontje klappend op zijn schouders zat.

Ruud won de Wubbo Ockels Brandaris prijs. Voor zijn duurzame doen.

Maar hoe gaan we dat doen? En hoe dan? Ik heb weinig gezien dat mij dit heeft bewezen of toegelicht. De uitzondering waren de start-ups en de jongeren van de energie boot. Waar Wouter van Dieren overigens geen energie van leek te krijgen.

Zoals een jonge ondernemer in zijn speech zei: ”hoe ouder je bent, hoe meer spreektijd je hier krijgt.”

Ere wie ere toekomt. Dank voor het optuigen van dit forum. Maar het is niet goed voor de inspiratie als alleen de aandacht voor de hond van Wouter van Dieren de aandacht overtreft voor Wouter van Dieren zelf. Als actief deel van het programma, of als drijvende kracht hierachter.

Springtij: veel zitten, aanhoren. Urenlange key notes van coryfeeën. Curves. Data. Uitstoot. Smeltijs. Wereldwijde apathie. Somberheid. Heeft u het al gehoord? We gaan eraan! De opwarming is niet meer te stoppen.

Springtij: veel zitten, aanhoren. Soms mocht ik zelfs een vraag stellen. Weinig connectie, hoor of wederhoor. Er werd niet geluisterd. Loopgraven. Data mitrailleurs. Rigide meningen en business cards. Weinig oog voor de mens en zijn kracht door verbinding, maar ook weinig aandacht voor barrières die ontstaan door gebrek hieraan.

Hoe kunnen we ooit contact maken, systemen veranderen, zonder onze kwetsbaarheid te tonen? Verandering begint met de relatie van een persoon met zichzelf, zijn naaste, zijn omgeving. Systemen volgen. Maak daar ruimte voor!

Springtij: de ironie van een prachtige dark-sky wandeling. Bij volle maan.

Super lekkere vis. Dat wel. Meezingers bij Hessel. Een ongelofelijk mooi eiland, mooie eilanders, mooie sfeer. Schapen. En de nieuwe, door Arash Aazami en mij gelanceerde slogan voor het Waddengebied: Wad-een-gebied!!

Oh, en alle Springtij start-ups zijn uitgenodigd om bij ons op kantoor de toekomst verder vorm te geven.

Oh, en Springtij is ook tot 05.00u ’s ochtends zwembad- en sauna feest in Terschellingse bungalows.

Het was te gek. Maar op korte termijn ga ik vooral verder kijken voor mijn inspiratie. Terugdenkend aan alle mooie mensen, mooie gesprekken. Het mooie Terschelling.

lgospringtij
Deel artikel

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Gerelateerde berichten