Werkgeluk: de zoektocht naar balans

Door Ilse Hoenderdos,
op 26 september 2018

Ben jij écht gelukkig in jouw werk? En wat betekent werkgeluk dan voor jou? Tijdens de week van het Werkgeluk misschien een moment om daar eens extra over na te denken. Als Happiness Manager binnen Copper8 sta ik daar dagelijks bij stil. Elke dag net iets leuker maken en je iedere dag in te zetten vanuit de positieve gedachte: ‘Hoe kan ik het hier het werkgeluk vergroten?’. Deze manier van naar je werk kijken zorgt al voor een positief begin.

Ik krijg als Happiness manager regelmatig leuke reacties op mijn functietitel. Zo wordt regelmatig gevraagd of ik ook massages doe (‘tuurlijk, ik kan het voor je regelen’). Want happy in je werk zijn en daar als werkgever aandacht aan besteden is niet voor iedereen logisch. Volgens het IMF zijn we het 14de rijkste land ter wereld met de 6de gelukkigste bevolking van de wereld volgens het World Happiness Report (Ranking of Happiness 2015–2017). Dus waarom zouden we ons hiermee bezig moeten houden?

Het plezier in je werk wordt door zoveel factoren beïnvloed dus daar liggen kansen in overvloed. Kleine dingen maken dat je soms je werk op een heel andere manier ervaart en dat vind ik nu net de kunst. Wat maakt het voor jou dat jou dag geslaagd is? Voor mij zit geluk in je werk in kleine dingen zoals lekker koffie en een gezellig gesprek. Maar ook het gevoel dat ik mijzelf kan zijn en de ruimte krijg om mij te ontwikkelen. Het vertrouwen om gedachten hierover te delen zonder daar op afgerekend te worden. Binnen Copper8 is dat in de basis hoe we met elkaar om gaan. We gunnen iedereen het geluk en de vrijheid om dit geluk te ontdekken. Dat is een echte kracht en vereist moed.

Werkgeluk en vrijheid hebben een sterke relatie. Hoeveel mensen voelen zich niet opgesloten in hun werk, opgesloten met hun verplichtingen met een soort gouden handboeien. Niet kunnen zien dat de wereld een speeltuin is waar er zoveel mogelijkheden zijn als je ze maar grijpt. En dat gun ik iedereen die vrijheid om te kunnen voelen dat je vol in het leven staat. Het boek ‘Vallen en opstaan’ heeft mij doen inzien dat als je ‘fouten’ maakt en dat durft in te zien dat je daar weer sterker uit komt. Oprecht kijken naar jezelf is daarin een belangrijke stap. Maar ook zien dat niemand perfect is en dat we allemaal wel eens vallen.

De perfect balans van gelukkig zijn is niet voor niets een balans, want er zijn vaak maar korte periodes dat alles in balans is en dat je op datzelfde moment ook nog inziet dat allemaal zo fijn is. Mijn moeder zegt mij wel eens: ‘De enige constante is dat alles voortdurend verandert.’ En deze waarheid is niet alleen van toepassing op mijn opgroeiende kinderen maar ook op de voortdurende balans van geluk. Het geeft mij rust in de voortdurende aanpassingen die we moeten doen om ons gelukkig te voelen. Het houdt mij in balans.

Je happy voelen gaat in ups en downs, dat heb ik zelf ook gemerkt. Door actief te onderzoeken wat je helpt bij je gelukkig voelen in je werk en je privéleven, zorg je ervoor dat je positieve energie steekt in jezelf. Alleen al dat onderzoek is een cadeau aan jezelf en dat ben je zeker waard! Al ligt de oplossingsrichting niet altijd binnen de invloedssfeer van de organisatie, het is in ieders belang en dat van een happy organisatie dat we hier samen op onderzoek gaan. Door werkgeluk dagelijks voor op te stellen en bewust op de agenda te zetten, ontstaan er mooie en misschien zelfs happy momenten! Probeer het maar eens!

Deel artikel

Abonneer u op onze nieuwsbrief