Afstudeeronderzoek Belastingverschuiving in de Bouw

op 07 december 2022

Op 2 december 2022 studeerde Copper8 stagaire Manon van Ginkel af met haar onderzoek naar Belastingverschuiving in de bouw, waarbij specifiek is gekeken naar twee projecten op de Floriade.

Het onderzoek bouwt voort op de macro-economische studies van the Ex’Tax project, waarin werd aangetoond dat een belasting op milieuvervuiling gebruikt kan worden om de belasting op arbeid te verlagen. Een dergelijke ’tax shift’ kan bijdragen aan een betere economie, arbeidsmarkt en draagt daarnaast bij aan CO2-reductie. Het is relevant om naast deze macro-economische studies ook te kijken wat het effect is van een belastingverschuiving op verschillende sectoren en actoren. 

Manon heeft bijgedragen aan het tweede onderzoek naar Belastingverschuiving in de Bouw, waarbij Manon twee paviljoens op de Floriade heeft bestudeerd. Voor deze paviljoens heeft zij gekeken naar de kosten en milieu-impact van de gerealiseerde (circulaire) variant; waarna ook een lineaire variant is ontwikkeld die eveneens op deze manier geanalyseerd is. Tot slot zijn diverse fictieve belastingscenario’s toegepast op de circulaire en lineaire varianten.

Het onderzoek laat zien dat circulair bouwen momenteel duurder is dan lineair bouwen, maar wel een substantieel lagere milieu-impact heeft. Ook werd gezien dat in een aantal van de belastingscenario’s de kosten voor lineair en circulair dichter bij elkaar komen te liggen, of zelfs dat de circulaire variant goedkoper wordt. 

Dit onderzoek deed Manon als afstudeeropdracht voor de master Industrial Ecology, een samenwerking tussen de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden en de faculteit Technology, Policy and Management van de TU Delft. Wij mochten de praktische kant van haar onderzoek begeleiden, aanvullend aan de wetenschappelijke begeleiding vanuit de afstudeercommissie: David Peck (Faculty of Architecture and the Built Environment, TU Delft), Karel Van den Berghe (Faculty of Architecture and the Built Environment, TU Delft) en Felipe Bucci Ancapi (Faculty of Architecture and the Built Environment, TU Delft). 

Klik hier om het volledige afstudeeronderzoek Tax Shift for Circularityte downloaden. Op dit moment werkt Manon mee aan het onderzoeksproject rondom Lastenverschuiving in de bouw, waarin deze en nog vier andere case studies worden belicht. De publicatie wordt naar verwachting begin februari 2023 gelanceerd, in de Week van de Circulaire Economie. 

Deel artikel

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Gerelateerde berichten