Copper8 lanceert 8 tips voor een leven na de 1,5 graden

on 01 April 2023

“De 1,5-graad doelstelling raakt uit zicht”. Dit alarmerende bericht verscheen recentelijk in het nieuws. Het zoveelste bericht dat we onze klimaatdoelstellingen niet gaan halen. Bij Copper8 houden we er niet van om bij de pakken neer te gaan zitten, én lopen we altijd graag op de troepen vooruit. Daarom onderzocht onze collega Bennie Tiggelhoven hoe je als individu in Nederland overleeft als deze grens overschreden wordt.

  1. Koop een huis boven NAP – na ons statement: “Nieuwbouw onder NAP? Wij zeggen nee” mag deze tip geen verrassing zijn. Het water stijgt en een groot deel van Nederland is een badkuip. Zorg daarom voor droge voeten en ga hoog wonen. Maar goed – zoveel land hebben wij hier niet meer, dus wat dat betreft ook een tip om je Duitse taalkennis vast af te stoffen – want bij onze oosterburen is er nog genoeg hoog land om lekker op te wonen. De bouwopgave wordt vast ‘gut geschaft’ door de Duitsers. Bijkomend voordeel: het is nog goedkoper ook!
  2. Trouw een rijke man – het is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd om een huis te kopen. Laat staan boven NAP. Hugo de Jonge verklapte ons inzicht al tijdens het woonprotest, maar het is natuurlijk slim bedacht: trouw een rijke man, dan ben je uit die problemen. Tegenwoordig komen er steeds meer rijke mannen bij en je hoeft in deze tijd niet eens meer vrouw te zijn om met een man te trouwen. Appeltje-eitje, toch?
  3. Zet in op BBB – In navolging van Hugo de Jonge is ook Copper8 laaiend enthousiast over de populariteit van de BBB. Om te overleven in tijden van boven de 1,5 graden is het belangrijk om in te zetten op bio-based bouwen (BBB).
  4. Bouw een vlot – Sceptisch over BBB vanwege de niet-sluitende business cases? Mocht het BBB traject eindigen in een overschot aan biobased materialen dan zijn deze uitermate geschikt zijn om er een vlot mee te bouwen. Ben je echt handig? Een kleine woonark is nog beter en zorgt voor droge voeten onder NAP!
  5. Neem zwemles – Ben je niet zo handig maar wel sportief? Zwemles is een uitstekende sport om je in te bekwamen. Het biedt verkoeling op warme dagen… en mocht er een dijk doorbreken ben je zonder vlot ook snel aan wal. Zwemclinics zijn overigens ook te koop bij Copper8 – zo hebben we uit betrouwbare bron begrepen.
  6. Bouw en versterk dammen, dijken of andere bescherming – ook hier is enige handigheid fijn. Het materiaal? Papierpulp of 1-op-1 hergebruik van de stapels duurzaamheidsrapporten in de archieven van ministeries en overheden. De meeste ongelezen en rijp voor een alsnog nuttige bestemming.
  7. Vervang je autobanden en draag bij aan geoengineering – Copper8 zit in een consortium om te onderzoeken hoe zwavel in autobanden van elektrische auto’s verwerkt kan worden. ‘Elektrische auto’s hebben een hogere fijnstof uitstoot. Door hun hoge gewicht slijten de banden sneller. Daarom onderzoeken wij de mogelijkheid om zwavel in autobanden te verwerken. Hiermee stoten de banden zwaveldeeltjes uit, wat een temperatuur reducerend effect heeft (geoengineering) op het microklimaat van de omgeving’. We verwachten dat we in mei kunnen gaan starten met het testen van de autobanden. Wil je meedoen met het testpanel, of wil je hier informatie over? Mail dan naar info@copper8.com.
  8. Plant je eigen voedselbos, voor als de supermarkten niet meer kunnen leveren – het leven na 1,5 graad brengt niet alleen het water en warmte naar ons toe, maar zet ook de wereldwijde voedselvoorziening onder druk. Hoog tijd dus om zelfvoorzienend te worden. Hier hoef je overigens geen rijke man voor te trouwen, want een micro-voedselbos behoort ook tot de mogelijkheden. Daarnaast werkt dat groen in je (stads)tuin ook lekker verkoelend. Dubbel whammy dus.

Zoals altijd wensen we jou een fijne 1 april.

Share article

Stay up to date with Copper8