publicatie

Greenpaper Circulair waarderen

op 07 oktober 2021

In opdracht van Platform CB’23 en Cirkelstad hebben wij recentelijk een eerste verkenning uitgevoerd naar ‘circulair waarderen’ in de bouw. In het greenpaper worden de huidige inzichten over het waarderen van circulaire objecten verzameld. De greenpaper bespreekt het belang van het waarderen van circulariteit, maar kijkt ook naar de aspecten die van belang zijn bij het toekennen van de waarde (wat enorm complex is).

Drie key takeaways

Voor dit paper zijn interviews gehouden met koplopers in de B&U en GWW sector. Zij vertegenwoordigen verschillende rollen in de keten zoals die van opdrachtgever, aannemer, architect, taxateur en financier. Op basis van de inzichten uit deze interviews is een eerste aanzet gegeven tot het denken in verschillende typen waarde (functioneel, technisch, economisch en maatschappelijk), en worden deze gerelateerd aan de verschillende niveaus van vastgoed (gebouw, schil, product, materiaal). Drie belangrijke inzichten hieruit zijn:

  • Circulair waarderen is complex. Het waarderen van circulaire objecten kent vele facetten: functionele waarde, de meercyclische technische waarde en de economische waarde. Daarnaast moeten we óók kijken naar de ecologische en sociale waarde (tezamen de maatschappelijke waarde). Het gaat daarnaast niet om de waarde nú, maar juist ook om de lange termijn waarde, die lastig voorspelbaar is. Het uitdrukken van al deze facetten – zowel kwantitatief als kwalitatief – in één cijfer is lastig.
  • De waarde van circulariteit is niet slechts in economische termen uit te drukken. Het begrip ‘waarderen’ leidt bijna automatisch tot een perceptie van economische waarde, terwijl we in de circulaire economie juist breder naar het begrip waarde moeten kijken;
  • Het economisch waarderen van circulaire objecten kan helpen om circulair bouwen op te schalen. Ondanks de noodzaak voor het breder uitdrukken van waarde dan alleen in economische termen, is de opvatting wel dat het economisch waarderen kan helpen om circulair bouwen een aantrekkelijke propositie te maken voor hen die nu nog niet bezig zijn met circulair bouwen. Door de circulariteit in economische termen uit te drukken kunnen we mogelijk het ‘tipping point’ van circulair bouwen bereiken en circulair bouwen het nieuwe normaal maken.

Wil je meer weten of meediscussiëren over het waarderen van circulair vastgoed? Via deze link kun je de volledige publicatie (en alle andere Greenpapers van Cirkelstad) downloaden.

Deel artikel
Twitter LinkedIn

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Gerelateerde berichten