BNA Academie

Masterclass Circulair Ontwerpen & Bouwen

De opdracht

Architecten hebben een cruciale rol om een circulaire bouwsector te bereiken. De Branchevereniging Nederlandse Architecten (BNA) wil architecten handvatten bieden om circulariteit in de praktijk te brengen. Copper8 organiseert samen met de BNA Academie de mastertrack ‘Circulair Ontwerpen en Bouwen’. Deze mastertrack leert de deelnemers in 5 modules de belangrijkste thematiek rondom circulair bouwen.

Context

De BNA voelt als branchevereniging een grote verantwoordelijkheid in de transitie naar de Circulaire Economie. Circulair bouwen is volgens de BNA vooral een middel om meerwaarde te creëren. Duurzaamheid betreft de mens en zonder de mens is er geen architectuur. In het manifest ‘Wij Gaan Circulair’ geeft de BNA 5 circulaire ontwerpprincipes die architecten direct kunnen toepassen. Dat helpt architecten een eind op weg, maar is nog niet genoeg voor een volledig circulaire bouwsector. Daarom hebben Copper8 en de BNA Academie de handen ineengeslagen voor de opleiding ‘Circulair Ontwerpen en Bouwen’.

De vraag

Ondersteun ons bij het inhoudelijk vormgeven van de mastertrack ‘Circulair Ontwerpen en Bouwen’. Bewaak de rode draad door de 5 modules en borg de inhoudelijke bijdrage van externe sprekers. Modereer de sessies, inclusief creatieve werkvormen.

De vereisten

De mastertrack moet een brede groep architecten aanspreken, van kleine tot grote architectenbureaus. Interessant en inspirerend voor architecten mét en zonder enige kennis van circulariteit. Een goede balans tussen de benodigde circulaire theoretische stof en inspirerende circulaire voorbeelden. Tot slot moet circulair bouwen in de breedste zin van het woord behandeld worden, zodat architecten zelf hun circulaire visie kunnen bepalen en in de praktijk brengen.

Het proces

In een vijfdelige serie worden de deelnemers meegenomen in de belangrijkste thematiek rondom circulariteit. Met bijdragen van onder andere Paul de Ruiter, Menno Rubbens en Daan Bruggink zijn zij geïnspireerd en geïnformeerd om zelf ook circulair te ontwerpen. De opgedane kennis wordt direct toegepast in drie realistische casussen. Zo lopen zij meteen tegen de (praktische) uitdagingen van circulariteit aan. De mastertrack is opgedeeld in vijf thema’s:

  1. Wat is circulair ontwerpen en bouwen?
  2. Circulair ontwerpen van het verleden naar nu
  3. Circulair ontwerpen van nu naar de toekomst
  4. Circulaire business(modellen) & organisatie
  5. De praktische haalbaarheid van circulariteit

Het resultaat

Een succesvolle mastertrack, waarin 30 architecten handvatten hebben gekregen om circulariteit in hun projecten terug te brengen. Deelnemers geven aan direct al kansen te zien in hun huidige projecten. Nog belangrijker, zij willen circulariteit in nieuwe projecten een prominentere plek geven. Ook is de eigenaar van één van de casussen een samenwerking aangegaan met een deelnemer. Een impressie van de mastertrack kun je hier vinden.  Het grootste compliment voor ons is dat wij dit jaar opnieuw de mastertrack mogen organiseren.

“Copper8 heeft ons geholpen om het vraagstuk circulariteit scherper te krijgen en integraal te benaderen. Daarbij is hun uitgangspunt om zoveel mogelijk impact te realiseren, bij ons wel waargemaakt. De praktijkkennis en -ervaring die ze meenemen, is van grote waarde voor onze leden en voor ons als branchevereniging geweest. Copper8 bracht ook telkens iets extra’s in, de effecten die wij zochten zijn daardoor meer dan werkelijkheid geworden.” Mark Oldengarm Netwerkcoördinator

Vergelijkbare projecten

Wil je meer weten over ons werk? Mail ons.