Royal HaskoningDHV

Nieuwe circulaire huisvesting

De opdracht

Copper8 heeft Royal HaskoningDHV geholpen met haar nieuwe huisvesting in Amsterdam. Het resultaat? Een nieuw kantoor dat evenveel energie opwekt als dat er wordt gebruikt, waar gewerkt is met zoveel mogelijk circulaire materialen en waar het bovendien ook heel fijn werken is.

Context

Royal HaskoningDHV is een internationaal ingenieurs- en adviesbureau. Met 7.000 consultants wereldwijd werken zij aan oplossingen die een positieve bijdrage leveren aan onze leefomgeving. Het bedrijf was op zoek naar een nieuw onderkomen voor de Amsterdamse vestiging. Het moest een bestaand gebouw zijn, het eindresultaat moest aansluiten bij de identiteit van Royal HaskoningDHV en vooral ook haar missie uitdragen: enhancing society together. Het project is vanuit Copper8 begeleid binnen het innovatieprogramma Kantoor vol Energie.

De vraag

Begeleid ons in het uitvraagproces voor het selecteren van een partner die onze nieuwe kantoorlocatie in Amsterdam kan vinden, de huisvesting kan realiseren met maximale score op onze ambities en die het kantoor gedurende 5 jaar wil exploiteren.

De vereisten

Royal HaskoningDHV had een aantal duidelijke uitgangspunten voor deze uitvraag. De totale oppervlakte van het gebouw moest ongeveer 1.500-1800 m2 bedragen en het moest dichtbij een intercitystation zijn. Het kantoor moest na realisatie een gezonde werkplek bieden aan 180 werknemers, energieneutraal zijn, multifunctioneel in gebruik en gebouwd met zo veel mogelijk circulaire materialen. De geselecteerde partner zou een exploitatiecontract van 5 jaar aangaan met Royal HaskoningDHV.

Het proces

Allereerst hebben wij Royal HaskoningDHV geholpen bij het formuleren van de vraag: geen concreet pand maar een partner die het gebouw eerst nog moest vinden, vervolgens realiseren en daarna exploiteren. In samenwerking met Alba Concepts hebben wij 8 partijen benaderd waarvan 3 partijen geselecteerd zijn voor een dialoogfase. Vervolgens hebben wij – samen met de aanwezige partijen – verder invulling gegeven aan de uitvraag. Het was geen makkelijk concept vanwege de breedte van de vraag: zoeken naar een pand, realisatie én exploitatie. Daar kwam nog bij dat een eigenaar/belegger veel invloed kan hebben op energie neutrale en circulaire ambities. Hierdoor kwam de nadruk in het proces sterk te liggen op ‘vertrouwen in het partnerschap’ en veel minder op ‘harde’ zaken zoals het daadwerkelijk gebouw. Uiteindelijk zijn drie partijen uitgenodigd om een aanbod uit te brengen op de uitvraag die ze zelf mede hadden vormgegeven en is Wijngaarde Vastgoedconcepten geselecteerd, met de partners AM en BAM.

Het resultaat

Een enerverend en uitdagend proces heeft een partnerschap opgeleverd waarmee de zoektocht naar een nieuwe locatie is volbracht. Dit heeft zich inmiddels uitbetaald in een nieuw kantoor dat leeft! Dichtbij station Amsterdam Sloterdijk – te midden van kunstenaars en kleine creatieve ondernemers in een gezamenlijke Broedplaats – is een kantoor gecreëerd waarin Royal HaskoningDHV de ambitie rondom energieneutraliteit, gezondheid, circulariteit en samenwerking volledig kwijt kan. Daarnaast is men enthousiast over de aanpak: afdelingen in Londen en Kaapstad hebben aangegeven ook zo’n kantoor te willen.

“Onder begeleiding van Noor hebben wij in open dialoogsessies met de verschillende consortia onze vraag en de ambities verder aangescherpt. Dit heeft ons geholpen om tot een uitvraag te komen gebaseerd op proces en samenwerking in plaats van op resultaat. Alle partijen werden met deze aanpak uitgedaagd over hun eigen grenzen heen te kijken om zo gezamenlijk de hoge ambities waar te maken. Het verschil wordt gemaakt door alle partijen samen.” Martine Verhoeven Manager Business Development

Vergelijkbare projecten

Wil je meer weten over ons werk? Mail ons.