QO Amsterdam

Hotel van de toekomst

De opdracht

Copper8 hielp QO Amsterdam hun duurzaamheidsplannen naar een hoger niveau te tillen. Dit hotel is het eerste LEED Platinum gecertificeerde hotel van Europa. QO Amsterdam is inmiddels geopend en staat vlakbij het Amstelstation in Amsterdam.

Context

Zowel de hoteleigenaar als de realiserende partijen waren zeer gemotiveerd om duurzaamheid en circulariteit verder te ontwikkelen. En nog belangrijker, toe te passen op QO Amsterdam. Samen met de architect, de installatieadviseur, de aannemer en haar betrokken zusterbedrijven ontwikkelden we een integraal beeld van duurzaamheid, concrete innovaties, die worden toegepast op het hotel.

De vraag

Help ons om QO Amsterdam op een aantal specifieke en impactvolle onderwerpen onderscheidend en nóg duurzamer te laten zijn. Verbind alle betrokken partijen rond deze vraag en zorg ervoor dat de duurzame innovaties zowel in het ontwerp als in de realisatie worden geborgd.

De vereisten

QO Amsterdam moet het eerste LEED Platinum gecertificeerde hotel van Europa worden, dat was de belangrijkste vereiste. Daarbovenop werden de partijen uitgedaagd om nog verder te gaan op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Innovaties moeten worden toegepast op het gebouw, de inrichting, het integrale beheer en de onderhoudscontracten.

Het proces

In eerste instantie heeft Copper8 zich gericht op de bouw van het hotel. Daarnaast heeft Copper8 zich hard gemaakt om het beheer- en onderhoudscontract bij de realiserende partijen te beleggen. Met als doel dat duurzame optimalisaties voor de lange termijn worden doorgevoerd. Vervolgens richtten wij ons op de losse inrichting en de exploitatiekant van hotel. We hebben meegedacht over de inkoop van de juiste circulaire producten, zoals vloerbedekking, verlichting en meubilair.

Het resultaat

Inmiddels is het hotel geopend en heeft het zelfs de publieksprijs FRAME Sustainability Award 2019 gewonnen. Een voorbeeld van de verduurzaming is onder andere de circulaire bouwplaats. Daarnaast maken ze gebruik van prefabricering van producten en is het beton van de Overhoeks Toren aan het IJ in Amsterdam hergebruikt in het hotel.

"Vanuit een holistische benadering van de opdrachtgever was het al snel duidelijk dat als je alleen de traditionele partijen benaderd, het innovatieve proces niet lukt zonder een partij als Copper8 dit te laten begeleiden. Vanaf het begin van het proces was Copper8 daarom aangehaakt om tussen de opdrachtgever en de bouwer als een onafhankelijke partij het projectbelang te sturen.” Xander Bueno de Mesquita Initiatiefnemer

Wil je meer weten over ons werk? Mail ons.