Tot nu toe was het weer een beetje wisselvallig, maar het is toch echt zomer! Voor veel mensen betekent dat iets meer rust op de werkvloer en in de inbox. Hopelijk heb jij ook meer tijd en gelegenheid om jezelf te verliezen in wat informatief lees- en luisterwerk. Met die gedachte hebben we hieronder weer de meest actuele tips verzameld, voor verschillende gelegenheden geschikt.
Een paar minuten
Heb je net je tent opgezet en wil je nu even zitten en uitrusten? Of staat er een lange rij bij je favoriete take-away koffietent? Hier zijn wat artikelen die je in een paar minuten kunt lezen.
- Meten is weten! Dat horen we geregeld, alleen leidt meten ook tot impact? Met het artikel Overselling Sustainability Reporting van Harvard Business Review wordt deze vraag langzaam afgepeld. Wellicht leidt onze obsessie met cijfers wel af van het maken van échte impact.
- Even minder zin in woorden? Neem dan een kijkje naar deze uitgebreide fotorapportage van National Geographic: 49 jaar van doorbraken op milieugebied in foto’s. De foto’s nemen je mee langs pieken en dalen.
- Wie wordt Nederlands kampioen tegelwippen? Het klinkt wellicht als een grap, maar niks minder is waar… Meer dan 80 gemeenten strijden om de bokaal, maar spannend is het allerminst. Nergens wordt zóveel getegelwipt als in Rucphen kopte het AD. En plots was er niet alleen ruimte voor wat optimisme, maar ook voor een nieuw werkwoord in de Dikke van Dale.
- Zeespiegelstijging is een groter probleem dan we denken. En Nederland heeft geen Plan B. De overstromingen in Limburg brengen de gevolgen van klimaatverandering steeds dichterbij. Niet alleen van de rivieren, maar ook van de zee is de dreiging van water reëel in Nederland. Dit onderzoek van Vrij Nederland toont aan dat wij in Nederland zéker niet achterover moeten leunen als het gaat om het klimaat.
- Geen zin in klimaatdepressie deze zomer, sla dit artikel dan maar over. National Geographic publiceerde in juni het artikel Uniek: bodemsoorten op Antartica zonder enige vorm van leven. In plaats daarvan werden perchloraten, chloraten en nitraten aangetroffen; stoffen die onder andere in raketbrandstof en industriële bleekmiddelen worden gebruikt. Volgens de onderzoekers: “Het voelde aan alsof je bodemmonsters op Mars nam.”
- Natuurlijk kunnen we ons afvragen of het businessmodel van Ikea wel past in een échte circulaire economie, maar het Zweedse bedrijf waar iedereen-wel-iets-van-in-huis-heeft zet wel degelijk stappen naar een groene toekomst. In het Zweedse Ekilstuna heeft Ikea in de Upcycle Mall haar eerste tweedehands winkel geopend. Trouw schreef erover in In de proeftuin van Ikea krijgt ook de Billy een tweede kans.
- Ooit gehoord van Patrick Asmawidjaja? Na vandaag vergeet je deze held niet meer! Want hij verbouwt in zijn Dordste kelder de welbekende oesterzwammen op koffiedrab, maar óók kweekt hij tegenwoordig microgroenten op een voedingsboden die voor meer dan de helft bestaat uit reststromen van de oesterzwammenkweek. Niks gaat verloren, het is écht circulair. In Patrick verbouwt piepkleine groenten voor de horeca en particulieren lees je er meer over.
Een paar uur:
Heb je een lome middag op het strand of zit je in de tuin, en je wil je eens iets uitgebreider te verdiepen in de complexiteit van duurzaamheid. Hieronder een aantal artikelen die je in een middag kunt lezen:
- Economic Growth and Carbon Emissions: The Road to “Hothouse Earth” is Paved with Good Intentions (2018) De doelen uit het Parijsakkoord stroken niet met de economische groeidoelen van de verschillende wereldmachten. Ze verwachten de Parijsdoelen te halen met een marktgedreven aanpak, gebaseerd op het huidige socio-economische systeem. Dit artikel laat zien dat dat niet gaat werken, omdat dat gepaard gaat met economische krimp. Radicale systeemverandering is nodig.
- The World’s Sustainable Development Goals Aren’t Sustainable De landen die het hoogst scoren op de SDGs zijn totaal niet duurzaam. Zweden bijvoorbeeld heeft een materiaalconsumptie van 32 ton per inwoner per jaar, terwijl een duurzaam niveau 7 ton is. Dit komt doordat de SDGs een mix aan 17 indicatoren op economische, milieu en sociaal gebied bevatten. Maar enkele van deze indicatoren zijn volledig gericht op ‘groene’ duurzaamheid. De SDGs moeten daarom herzien worden voordat we deze als richtsnoer voor duurzame ontwikkeling gaan gebruiken.
- We horen het vaak, als het gaat om duurzaamheid: “ja, maar het échte probleem ligt in China!”. Een recent onderzoek van Oxfam legt een bommetje onder dit soort statements, door aan te tonen dat de rijkste 10% van de wereldbevolking verantwoordelijk is voor meer dan 50% van de wereldwijde uitstoot. Wanneer je van deze statistieken bent bijgekomen kun je er meer over lezen in in Confronting Carbon Inequality.
Een paar dagen:
Weekje aan het kamperen in ‘the middle of nowhere’ of heb je een lange meerdaagse treinreis voor de boeg en je e-reader bij de hand? Hieronder wat boekentips voor als je een paar dagen de tijd hebt.
- Topeconome Mariana Mazzucato legt in haar recente boek Moonshot een mooie uitdaging neer: laten we de problemen zoals klimaatverandering en ongelijkheid aanpakken zoals we dat in de jaren ’60 deden met de missie naar de maan. Een must-read voor iedereen die gelooft dat we een fundamentele verandering nodig hebben van onze economie.
- Changing the Game. Om de duurzaamheidsuitdagingen van onze tijd aan te gaan, is systeemverandering nodig. Dat gaat alleen wanneer we de regels van ons economisch ‘spel’ aanpassen: Changing the Game. André Nijhof en Lucas Simons presenteren een nieuw perspectief op systeemverandering, en laten per fase van verandering zien welke activiteiten wel en welke vooral ook niet effectief zijn.
- Zin in meer dan 500 pagina’s steengoede klimaatfictie? Dan is The Ministry for the Future van Kim Stanley Robinson een aanrader. Hoewel het boek opent met de bekende apocalyptische beelden die we kennen vanuit dit genre, schetst het boek een optimistisch beeld van hoe we de Aarde weer bewoonbaar kunnen maken voor onze soort.
Podcasts
Podcasts werden dit jaar populairder dan ooit. Ook nu we ons niet meer hoeven te beperken tot het gebruikelijke rondje door de buurt, blijft de podcast leuk. Dus heb je een lange wandeling, autorit, treinreis of grote schoonmaak voor de boeg? Of gewoonweg geen zin om te lezen? Hieronder wat suggesties voor leerzaam luisterplezier.
- Wie in Bitcoin investeert mag nooit meer iets zeggen over klimaatverandering. Eén bitcoin-transactie kost gemiddeld 1600 kWh. Daarmee kun je bijna 10.000 kilometer rijden met een elektrische auto. In deze podcastaflevering wordt ingegaan op de voor- en nadelen van de bitcoin, maar er wordt duidelijk dat de bitcoin een enorme ecologische footprint heeft.
- In Groene Oren vertellen planten en dieren zélf hun verhaal. Deze podcastserie van Staatsbosbeheer is afwisselend grappig en indrukwekkend. Op ludieke wijze leer je nieuwe dingen over de Nederlandse natuur die je er weer extra bewust van maken hoe ingenieus het leven op onze planeet in elkaar steekt.
- Grote kans dat je wel eens een natuurdocumentaire van BBC Earth hebt gezien. Maar wist je dat er ook een bijbehorende podcastserie was? Afleveringen vol korte mooie verhalen en inzichten van de documentairemakers en natuurwetenschappers over natuur, wetenschap en de impact van mensen op onze planeet, positief en negatief. Deze kleine luisterdocumentaires laten je kennis maken met de zeldzaamste dieren en de meest afgelegen plekken.
We hopen natuurlijk dat deze inspiratie jullie weer hernieuwde energie geeft om na de zomer weer, samen met ons, vol aan de slag te gaan met de transitie naar de circulaire economie