Eindpublicatie Platform DGO: Crisis creëert ruimte

op 15 september 2014

Onlangs verscheen de eindpublicatie van Plaform Duurzame Gebiedsontwikkeling (DGO), met als titel “Crisis creëert ruimte”. Het platform was eengezamenlijk initiatief van het Ministerie van I&M, Stichting Kennis voor Klimaat en Stichting Urgenda. De publicatie vormt een neerslag van de inzichten, kennis en ervaring, die leden en professionals uit het netwerk van het Platform DGO de afgelopen jaren hebben opgedaan in de Nederlandse gebiedspraktijk. Copper8  leverde met haar ervaring op het gebied van ‘Duurzaam Aanbesteden’ een bijdrage aan de publicatie.

Het voorwoord van Jan Rotmans is meer dan duidelijk: Nederland is toe aan een nieuwe kijk op gebiedsontwikkeling. De systeemfouten van onze gebiedsontwikkelingspraktijken worden volgens Rotmans door de crisis “pijnlijk blootgelegd”. We kunnen niet langer eenzijdig naar gebieden kijken; de belangen van vastgoedontwikkelaars zijn verstrengeld met die van bewoners en die van gemeenten, en daarnaast moeten we ook kijken naar de impact die onze ontwikkelingen hebben op de natuur en omgeving. Nieuwe vormen van samenwerking en nieuwe financiele modellen zijn nodig om een duurzame toekomst te verwezenlijken in ruimtelijk Nederland.

De methode ‘Duurzaam Aanbesteden‘, welke door Copper8 ontwikkeld is, is zo’n proces waarin co-creatie en samenwerking centraal staat om een duurzaam resultaat te verwenzenlijken. Niet voor niks is de methode beschreven in de eindpublicatie van Platform DGO als een goed praktijkvoorbeeld van hoe het óók kan. Ook schittert de casus Liander Duiven meerdere malen in de eindpublicatie.

De digitale versie van de eindpublicatie treft u hier.

Deel artikel

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Gerelateerde berichten