Geld of Waarde?

Door Cécile,
op 30 maart 2021

Onlangs is mijn schoonvader overleden. Mijn grote inspiratiebron ben ik verloren. Een eigenzinnige, energieke en avontuurlijke man met geweldige verhalen en veel bewondering voor alles om hem heen. Omdat hij veel mensen kende (hij was een fenomeen in Den Haag, maar ook internationaal) verschenen er krantenartikelen over hem. Eén van die artikelen begon met de woorden ‘Hans Wiesman is zo’n man op wie iedereen verliefd is of stinkend jaloers.’ Daarmee wordt niet gedoeld op jaloezie op zijn bezittingen, maar op zijn levenshouding en uitstraling. Dan heb je iets goed gedaan. Door dit verlies sta ik nu regelmatig stil bij de vraag wat ik wil achterlaten als mijn laatste uur heeft geslagen.

Voor mij is het antwoord wel redelijk duidelijk; ik wil een inspiratiebron zijn voor anderen, laten zien dat het anders kan. En het liefst dan ook nog blijvende impact op de aarde en ons systeem. Met dat laatste zijn we bij Copper8 druk bezig. Hoe veranderen wij het kromme en ongezonde systeem, waarin geld en macht zo vaak als doel worden nagestreefd? Bij ons laatste teamuitje, zaten wij in het groene gras, met zon en wind in het gezicht bij de Kaag. Helemaal Corona proof en heel gezellig! Op de achtergrond de loods van één van ’s wereld grootste scheepswerven voor privé jachten. Met in het water een boot van 94 meter in aanbouw. Die kost zo’n 1,5 miljoen euro per strekkende meter. Tel uit de investering…

Wat voor mensen trekt het hebben van zo’n schip (of auto, of huis, noem maar op) aan? Echte vrienden, die met je over de essentie van het leven praten? En die je steunen in moeilijke tijden? Zal de eigenaar op zijn sterfbed trots vertellen dat hij een boot van 150 miljoen bezat? Heeft hij daar iets aan, in zijn volgende ‘cyclus’? Had de wereld er iets aan? Tja, het heeft voor wat werkgelegenheid gezorgd. Maar hadden diezelfde handen niet iets mooiers kunnen maken? Iets waar meer mensen van kunnen genieten? Voor mij is geld vaak juist een belemmering in het ervaren van waarde. Waarde zit hem vooral in hoe je iets beleeft, hoe je het deelt en welke positieve uitstraling dat op anderen heeft. Dat is wat waarde voor mij inhoudt. Als je ergens je ziel en zaligheid in hebt gelegd, dan is dat blijvende en aanstekelijke waarde. En zo laat je de wereld achter met verliefde of jaloerse mensen.

Deel artikel

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Gerelateerde berichten