publicatie

Artikel Tendernieuwsbrief: ‘Circulair Inkopen doe je samen’

op 24 september 2015

In september 2015 verscheen in de Tendernieuwsbrief een artikel van Copper8 adviseur Cecile van Oppen over circulair inkopen. Met als titel ‘Circulair inkopen doe je samen’ betoogt Cecile dat het bij circulair inkopen niet alleen gaat over de technische kant van circulariteit, maar dat het juist ook belangrijk is om samenwerking op te zoeken en te borgen.

Vanwege de toenemende aandacht voor het onderwerp ‘Circulair Inkopen’ heeft de Tendernieuwsbrief aan Copper8 gevraagd om een artikel te schrijven over dit onderwerp. Met het artikel wil de Tendernieuwsbrief haar lezers – veelal inkopers bij organisaties en/of tendermanagers bij inschrijvende partijen – informeren over de ontwikkelingen in aanbestedings- en inkoopland.

In het artikel vormt het (door Copper8 ontwikkelde) model “Inhoud, Proces, Financiën” wederom de basis: IPF

De strekking is daarbij als volgt:

  • Het is absoluut van belang om aandacht te hebben voor de technisch-inhoudelijke aspecten van circulariteit in het product dan wel de dienst die wordt ingekocht. Hierbij gaat het zowel om het ontwerp, het materiaalgebruik, en de mogelijkheid tot hergebruik;
  • Vervolgens is het van belang om naar het ‘systeem’ te kijken: wie zijn de mogelijke partners en/of leveranciers die nodig zijn voor het sluiten van de kringloop? Een C2C-stoel ontwerpen is een ding, maar uiteindelijk moet je toch door middel van samenwerking ervoor zorgen dat die stoel met alle goede intenties niet op de afvalberg eindigt;
  • Voor de financiële (economische) aspecten geldt dat circulariteit tot een positieve business case moet leiden inclusief de gebruiks- en beheersfase.
  • Tot slot is het business model (bijv. lease, retourwaarde, pay-per-use… etc) het incentive waardoor alle partners samenwerking om het maximale waardebehoud van de grondstoffen, materialen en producten te borgen.

Het gehele artikel treft u hier.

 

 

Deel artikel
Twitter LinkedIn

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Gerelateerde berichten