Copper8 start pilot ‘WC-papier as a service’

op 01 april 2020

De circulaire economie richt zich op waardebehoud van schaarse grondstoffen. Niemand had durven vermoeden dat WC-papier een van deze schaarse grondstoffen blijkt te zijn. De recente hamsterperikelen in de supermarkten bewijzen eens te meer dat de wereld vol verrassingen zit. Om die reden hebben wij als Copper8 besloten te gaan starten met de pilot ‘WC-papier as a service: van bezit naar gebruik’.

Het mag bekend zijn dat papier niet oneindig recyclebaar is. Het terugdraaien van bijvoorbeeld papierloos werken om zo een grotere stroom potentieel wc-papier op gang te brengen is dan ook geen duurzame oplossing. Uiteindelijk moeten er toch weer extra bomen gekapt worden. De enige echt duurzame en circulaire oplossing is het verschuiven van bezit naar gebruik. Eerder onderzoek van Copper8 wees uit dat het ultieme circulaire verdienmodel het betalen voor gebruik is. Vandaar de keuze voor deze pilot.

Woordvoerder van de branchevereniging sanitaire middelen Douwe Droog: “Als de huidige crisis ons een ding geleerd heeft is het dat (toilet)papier een veel hogere functionele waarde heeft dan gedacht werd en daarmee als schaarse grondstof gezien mag worden.”

“Diverse oproepen van onder andere onze eigen premier om niet te hamsteren leken een averechts effect te hebben, mensen hebben simpelweg schijt aan zo’n oproep. Structurele gedragsverandering zal dus vanuit een ander verdienmodel moeten komen. Wij zijn blij dat Copper8 hierin de schone taak op zich neemt om invulling te geven aan een innovatieve pilot waarmee een WC-papier-crisis in de toekomst voorkomen kan worden”, aldus Droog.

Voor de pilot zoeken we nog enthousiaste deelnemers. Wilt u meer weten, of uzelf aanmelden, neem dan contact op met Hendrik de Vries.

 

Deel artikel

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Gerelateerde berichten