Oproep: regendansers gezocht!

op 24 oktober 2022

Wie heeft ooit bedacht dat we regen ‘slecht weer’ noemen? We lopen te mopperen bij elke druppel die uit de lucht komt vallen en voordat we de deur uit gaan checken we buienradar, om zeker te weten dat we droog overkomen. Terwijl dit regenwater zo waardevol is voor ons leven hier op aarde. Zelfs wij mensen bestaan voor de helft uit water! Hoezo slecht weer?!

 

Water in alle kleuren van de regenboog

Zoet water is essentieel voor ál het leven op Aarde en zorgt voor een goed klimaat om in te leven. Van sneeuwwitte gletsjer naar kabbelend blauw beekje. En van grijze wolk tot een plens regen. Water is er niet alleen in veel verschillende vormen, maar ook in verschillende kleuren – zowel letterlijk als figuurlijk. Sofie te Wierik, promovendus aan de Universiteit van Utrecht, vertelt in de podcast ‘Op date met de planeet’ dat er twee verschillende vormen van zoet water zijn:

 

Droger én natter

Blauw en groen water is in evenwicht: er is altijd dezelfde hoeveelheid, maar op verschillende plaatsen en omstandigheden. Echter, door langere periodes van droogte, onttrekking van grondwater – door bijvoorbeeld het verlagen van grondwaterpeil – en (drink-)waterwinning wordt de bodem droger en droger. De afgelopen jaren is de balans zelfs zo erg verstoord dat de planetaire grens voor groen water is overschreden.

Als gevolg van een verstoorde watercyclus worden gebieden over de hele wereld permanent droger of natter. Ook in Nederland merken we hier de effecten van. Zomers worden droger en heter terwijl de kans op extreme regenbuien toeneemt – zo’n 6 tot 7% méér neerslag per graad opwarming.

 

Gebruiken, opvangen en vasthouden

We staan in Nederland voor een groot dilemma: hoe gaan we om met deze twee extremen? Ons land is ingericht op snelle afvoer van overtollig regen- en rivierwater. Maar in de toekomst wordt – door de steeds drogere zomers – het vasthouden van water ook steeds belangrijker. Dit vraagt om een algehele watertransitie: een nieuw watersysteem dat duurzaam met water omgaat.

Dat klinkt groots, maar gelukkig zijn er veel dingen die wij zelf kunnen doen om aan deze transitie bij te dragen. Vier slimmigheden op een rijtje:

En last but not least: vier de regen!

Het water is vele malen ouder dan wij zijn en dat vraagt om een feestje! Dus – zodra het regent – pak je kans! Ga naar buiten en voel hoe lekker het is om langzaam doorweekt te raken! Gaat dit voor jou nog een stapje te ver? Geen probleem. Bedenk je dan de volgende keer dat je buienradar erbij pakt hoeveel we te danken hebben aan deze dikke druppels van Moeder Aarde en ga gewoon naar buiten.. met een nóg dikkere glimlach!

Deel artikel

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Gerelateerde berichten