Duurzame cadeautips voor een feestelijke Decembermaand

op 01 december 2021

De feestdagen lijken vaak het perfecte moment om elkaar blij te maken met een cadeau. Maar hoe fijn het ook is om iemand zo te laten weten dat je om diegene geeft, het blijft beter om niet eindeloos nieuwe spullen te kopen. Moet dat de december-feestvreugde drukken? Heus niet, ook dit jaar komt Copper8 weer met duurzame cadeau tips!

Deze keer delen we onze ideeën op basis van de R-ladder. Een welbekend schema in ons werkveld, dat alle circulaire strategieën benoemd. Hoe hoger je scoort op de R-Ladder, hoe beter je bezig bent op circulair gebied. Lees dus al onze ideeën hieronder en klim in gedachten de circulaire ladder op, op zoek naar het cadeau dat het beste bij jou past.

Recover
De feestdagen draaien vaak vooral om lekker eten én drinken! Heeft Eerste Kerstdag er flink ingehakt, maar gaan de familieverplichtingen op Tweede Kerstdag nog even door? Hendrik en Godard herkennen dit probleem en tippen jou daarom het ‘Recover’ pakket. Zo heb je in ieder geval geen last meer van je kater! Een zorg minder, en een fijne gedachte om met open vizier de drankkast te plunderen tijdens de gezelligste periode van het jaar. Mocht je je schoonouders echt willen mijden, dan kan het slaapmasker effectief zijn.

Recycle
In de geest van Sinterklaas staken Stefan en Lucie de koppen bij elkaar, met als resultaat wel 3 tips voor de prijs van 1! Deze duurzame trendwatchers komen met een lijstje waar voor iedereen wel iets bij zit:

Repurpose
Met Kerst pakken we altijd lekker uit en koken we meestal veel te veel. En om na Kerst nou een week lang hetzelfde te eten, meeehh… Toch wil ook jij geen voedsel verspillen dit najaar! Ons voedselsysteem is namelijk hét probleem voor (het overschrijden van) de planetaire grenzen. Gelukkig is daar hobbykok Marijn. Hij geeft je wat tips om met je overgebleven ingrediënten nieuwe gerechten te maken:

Remanufacture
Wil je iemand blij maken die wel houdt van een beetje nostalgie? Rose heeft hét idee voor een prachtig cadeau én mooie ervaring ineen! Pak je oudste fotoalbum erbij en zoek een leuke foto uit die jou en je naasten terugbrengt naar mooie maar vervlogen tijden. Reproduceer de foto zo goed mogelijk: trommel iedereen op die op de foto staat, ga met elkaar naar dat ene fijne strand, kijk of je nog wat spullen kunt verzamelen om die typische jaren 70 keuken na te bouwen of zoek de plek op van dat bankje waar je tante precies op het fotomoment werd aangevallen door een wesp. Hou een fotoshoot en geef alles! Lijst de foto in, uiteraard samen met een kopie van het oude origineel, en je hebt een prachtig cadeau. Wees daarbij natuurlijk niet te perfectionistisch. De tijden veranderen nu eenmaal en als er onder de kerstboom geen oude hond meer ligt, maar er is nu wel een kat die de kerstballen eruit mept… het hoort er allemaal bij en het maakt de ervaring niet minder hartverwarmend.

Refurbish
Als je na bovenstaande cadeau tips niet voldoende inspiratie hebt, en je langzamerhand begint te twijfelen of je niet toch die ene nieuwe gadget moet aanschaffen voor die ene oom/tante/broertje/zusje: STOP!
Eline adviseert je om op Ecosia te zoeken naar ‘refurbished’ en zo een product te vinden dat na gebruik is opgefrist met nieuwe onderdelen. Vooral bij elektronica wordt dit veel gedaan, en er zijn op dit gebied heel goede refurbished alternatieven te vinden, waarbij het verschil met nieuw niet te merken is! (Pssst: en vaak nog goedkoper ook) De planeet blij, jouw portemonnee blij en bovendien: je oom/tante/broertje/zusje blij! Wat wil je nog meer?

Repair
Floris en Jeroen snappen heus dat je indruk wil maken op je ouders, broer/zus of partner met een groot en duur cadeau. Aarzel dan niet langer en geef ze dit! Natuurlijk niet op de lineaire manier met het kopen van een nieuw product, maar een cadeaubon voor jouw diensten om hun kapotte product te repareren. Duurzamer, beter voor je portemonnee, maar ook nog eens veel leuker! Op de website www.nl.ifixit.com vind je onderdelen én reparatiehandleidingen van talloze producten die ervoor zorgen dat jij diegene kunt verblijden met een werkende TV, tablet, telefoon of laptop. En met een beetje geluk heeft diegene een Fairphone die nóg makkelijker te repareren is…

Re-use
Onze Ilse was vorig jaar al goed bezig door het Copper8 Secret Santa project op te zetten, waarbij alle collega’s elkaar een boek uit hun eigen boekenkast stuurden. In Nederland is het boek een veel en graag gegeven cadeau, dus waarom niet op deze manier? Voeg je eigen recensie en een DIY boekenlegger toe en het is nog een persoonlijk cadeau ook! Ilse haalt haar inspiratie voor dit idee uit haar persoonlijke herinnering aan de allerleukste Sinterklaasviering ooit, toen de hele familie gezamenlijk het grote ruim-je-kast-eens-op-sinterklaas spel speelden. Iedereen bracht spullen mee uit zijn eigen kast, huis of schuur. Het leuke was dat sommige cadeaus al in gedachte voor iemand bestemd waren. Dus toen haar zus haar prachtige (veel te grote) kimono moest afstaan aan haar tante was het huis te klein! Een en al hilariteit over de spullen, de gedichten en de herkenning van spullen uit elkaars huizen. Echt een aanrader!

Reduce
Jeroen daagt je uit om kritisch te zijn op de hoeveelheid cadeautjes! In de december zijn beide witgebaarde heren een ster in het geven van cadeautjes, wat wellicht niet heel erg duurzaam is … althans … dat ligt eraan wat je krijgt. Stel dat je als cadeautje krijgt dat je komend jaar iedere maand één product (of dienst) MINDER hoeft te kopen, kortom: consumindert. Da’s pas een groot cadeau, want daar verlaag je én je milieuvoetafdruk mee, én het geeft je een gevoel van voldoening én je bespaart er geld mee. Ideaal! Denk bijvoorbeeld aan een ‘vliegloze maand’, een kledingstuk minder en/of minder rood vlees. Dit cadeau uitdelen kan, maar Jeroen hoort je denken: nu maar hopen dat ik dit cadeau zelf krijg…

Rethink
Voor Noor en Cécile is er letterlijk niks leukers dan het begrip van een cadeau ‘rethinken’.  We kennen allemaal de leus “het is de gedachte die telt” – en juist die gedachte krijgt vorm wanneer je geen cadeau geeft maar een ervaring. Ga bijvoorbeeld wandelen met iemand deze Kerst door een prachtig natuurgebied en neem je eigen thermos Gluhwein mee. Of geef iemand een avond bordspelletjes gezelligheid cadeau. Altijd al afgevraagd wat je met alle Kerstrestjes doet? Hou een Kerstrestjesdiner met je beste vriend / vriendin en zorg ervoor dat er geen voedsel verspild wordt.

Refuse
Sybren denkt ook na, maar over cadeaus die aansluiten bij de hoogste vorm van circulariteit: niets kopen, maar iets teruggeven aan de wereld! Zoals we weten, is 45% van de CO2-impact wereldwijd het gevolg van het produceren van onze gebouwen, ons voedsel en onze spullen. Hoe duurzaam cadeaus ook zijn, het blijven nieuwe spullen. Het meest duurzame is dan ook geen cadeau, maar een bijdrage aan onze wereld. Initiatieven die werken aan het regenereren van onze planeet zijn onder meer JustDiggIt – het planten van bomen – en Climate Cleanup – het investeren in innovatieve klimaatoplossingen.

We hopen dat we je zo hebben geïnspireerd voor een meer duurzame maar daarom niet minder liefdevolle Decembermaand!

Deel artikel

Abonneer u op onze nieuwsbrief